< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Csúnya jelenet a Parlamentben: Durván begorombult Kövér László A Jobbik cinizmussal vádolja a Fideszt

| Mobile | RSS

Csúnya jelenet a Parlamentben: Durván begorombult Kövér László A Jobbik cinizmussal vádolja a Fideszt

Csúnya jelenet a Parlamentben: Durván begorombult Kövér László
A Jobbik cinizmussal vádolja a Fideszt

A Jobbik szerint „roppant cinikus” a kormány és a kormánypártok hozzáállása az ellenzéki párt által kezdeményezett „oligarchabizottság” felállítása kapcsán. Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ez az ügy pontosan rávilágít a Fidesz „természetére és demokráciához való viszonyára”.
hirdetés

A Jobbik múlt héten nyújtotta be a „Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét átvilágító országgyűlési vizsgálóbizottság” felállításához szükséges 82 ellenzéki országgyűlési képviselői aláírást.

Lázár János a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz házszabályellenesnek tartja a kezdeményezést. Közölte: támogatják, hogy a parlament alkotmányügyi bizottsága nyilvánítson véleményt az ellenzéki kezdeményezés házszabályszerűségéről, arról, hogy a javaslat tárgysorozatba vehető-e. Jelezte ugyanakkor, hogy a Fidesz szerint az országgyűlési törvény nem ad lehetőséget a vizsgálóbizottság felállítására, mivel a felvetett kérdések tisztázására más lehetőség is van, a képviselők például kérdést, interpellációt tehetnek fel.

Gyöngyösi Márton úgy reagált: a Jobbik szerint az országgyűlési törvény világosan fogalmaz, amikor kimondja, hogy ha a képviselők egyötöde támogatja egy bizottság felállítását, akkor a testületnek fel kell állnia. Hozzátette: „roppant cinikus” a Fidesz részéről parlamenti kérdésekre és interpellációkra hivatkozni, hogy így is fényt lehet deríteni a vizsgálóbizottság tárgyát képező kérdésekre, valamint „roppant cinikus” azzal érvelni, hogy ha a gyanú fennáll akkor a Jobbik forduljon a bírósághoz és tegyenek feljelentést. Gyöngyösi szerint ugyanis pont az lenne a bizottság célja, hogy megnyugtatóan fényt derítsen ezeknek a gyanús ügyeknek a hátterére, aminek következményeképpen lehetne esetleg bírósági eljárást kezdeményezni.

Hozzátette: az előző ciklusban épp a Fidesz kezdeményezett – „nagyon helyesen” – vizsgálóbizottságot a sukorói King City, illetve a kormányzati negyed kapcsán, ezért nem értik, hogy a most miért gondolják úgy, hogy ez a helyzet nem esik hasonló elbírálás alá.

A jobbikos képviselő emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt két évtized két legnagyobb korrupciós botrányát – „az olajgate-et”, és Tocsik-ügyet – is vizsgálóbizottság tárta fel, akkor hogyan hivatkozhat a Fidesz arra, hogy egy ilyen testületnek nincs létjogosultsága. Az ellenzéki párt szerint „ez az ügy rávilágít a Fidesz természetére és demokráciához való viszonyára”.

Az alkotmányügyi bizottság eljárást Gyöngyösi Márton „cinikus és gyalázatos színjátéknak” nevezte, hiszen a kormánypártok és a Fidesz részéről már elhangzott a határozott elutasítás, elutasították a javaslat napirendre vételét is, most pedig majd „ugyanezt eljátsszák bizottsági keretek között is”.

Gyöngyösi Márton az Országgyűlés mai ülésén, napirend előtt is foglalkozott a témával; a képviselő elmondta: szerinte a Fidesz 2010-ben arra kapott felhatalmazást, hogy a hatalom és a gazdasági elit rendszerváltás utáni összefonódását végre megszüntesse, ezzel szemben a kormány „más zászló” alatt, de ugyanúgy folytatja az MSZP-kormányok által folytatott tendenciát. Az Orbán Viktor miniszterelnök barátja és volt szobatársa érdekeltségébe tartozó Közgép jelenleg a közbeszerzések egyötödét uralja; miközben a kkv-k nem jutnak forráshoz, a Közgép 34 milliárd forint hitelhez jutott állami bankoktól – folytatta a jobbikos politikus, aki szerint ennek tükrében felháborító, hogy a Fidesz nem támogatja a „kormány körüli oligarchák” tevékenységének kivizsgálását célzó bizottság felállítását.

Gyöngyösi Márton felszólalása alatt több jobbikos képviselő is transzparenseket tartott fel „Ne féljetek az oligarchabizottság felállításától”, „Közgép nem egyenlő közpénz”, „Orbán Viktor: ‘a magyarok megbuktatták az oligarchák rendszerét’ akkor miért féltek igent mondani a bizottságra?”, illetve „akinek nincs cégbirodalma az annyit is ér” felirattal.

Kövér László házelnök felháborítónak nevezte a transzparensek felmutatását. A Jobbik nem először lépi át azokat a határokat, amelyeket „20 éven keresztül egyetlen parlamenti frakció sem lépett át” – értékelte és azt kérte a Jobbik politikusaitól: „két év után kezdjék megszokni, hogy kisebbségben vannak ebben a parlamentben és ez egy darabig így is marad”.
Fónagy János államtitkár válaszában leszögezte: ezt a témát a parlamenten belül kérdésekkel és interpellációkkal is lehet megnyugtatóan rendezni, nincs szükség vizsgálóbizottság felállítására; ha a jobbikos politikusok kérdést tesznek fel, akkor a kormány részletesen válaszolni fog. Leszögezte: ha bárki bármilyen jogellenes tettet látott, megtámadhatta volna a közbeszerzési eljárások eredményeit, ezt mégsem tette meg senki. Végül felkérte a Jobbikot, hogy ha bármilyen olyan eljárást, vagy eredményt észlelnek, amely bűncselekmény alapos gyanúját veti fel, akkor tegyenek feljelentést, de „ne politikai látványt és hozamot próbáljanak meg elérni”.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 281 megnézve, 1 alkalommal mai nap |