< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Sokakat tett milliomossá a Facebook

| Mobile | RSS

Sokakat tett milliomossá a Facebook

2012. május 25. | 3 hozzászólás | Életképek/bulvár

A múlt héten lezajlott az év részvénykibocsátása: bár nem zökkenőmentesen, de pénteken megkezdődött a kereskedés a Facebook papírjaival. A következő két napon hatalmas esést mutatott az árfolyam, ezzel pedig bőven a kibocsátási ár alá kerültek a részvények. Viszont a Facebook-sztorinak köszönhetően sokan milliomosok, sőt milliárdosok lettek, a részvénykibocsátással jól járhattak az IPO-t levezénylő bankok és a Nasdaq is, de még Kalifornia államot is megsegítheti adómilliárdokkal a Facebook tőzsdére lépése.

Minden idők legnagyobb részvénykibocsátását vitte véghez a technológia szektorban a Facebook a múlt hét folyamán, ami egyben a harmadik legnagyobb IPO is lett az Egyesült Államok történetében. A cég és a tulajdonosok összesen 16 milliárd dollárra tettek szert az IPO során, és 104 milliárd dolláros kapitalizáció mellett került sor a kibocsátásra. A hét elején azonban komoly esést mutattak a részvények. Bőven akadnak azonban olyanok, akik hatalmas nyereségeket könyveltek el még így is a Facebooknak köszönhetően.

2012.05.23 09:21 Kiderült, hogy miért zuhanhatott a Facebook

Nagy nyertesek a bankok és a tőzsde

A két amerikai tőzsde, a Nasdaq és a NYSE versengett a Facebookért, hiszen nemcsak hogy az elsődleges részvénykibocsátás díjait nyerte meg ezzel, de kereskedési bevételeket is jelent a jövőben, különösen, hogy egy rendkívül nagy érdeklődéssel övezett részvényről van szó. Arról nem is beszélve, hogy a választott tőzsde nevét összefüggésbe hozzák a világ legnagyobb közösségépítő cégével.

A Nasdaq-on forog jelenleg a 10 legnagyobb amerikai technológiai vállalatból 7, köztük a Google, a Microsoft, az Apple és az Intel, míg a NYSE-n lehet kereskedni például az IBM részvényeivel. 2011-ben újra felélénkültek a részvénykibocsátások az internetes cégek között, ezek közül a NYSE nyerte meg a LinkedIn-t és a Pandora Media-t, a Nasdaq-on pedig a Groupon és a Zynga részvényeivel lehet kereskedni. A Facebook-bevezetést végül a Nasdaq nyerte meg, de a legfrissebb piaci pletykák szerint a cég most azon gondolkozik, hogy a NYSE-re vezeti át a részvényeket, miután az első kereskedési napon technikai problémák miatt nem tudott megindulni a tervezett időben a kereskedés a részvényekkel.

2012.04.05 20:20 Szivárognak a részletek a Facebook tőzsdére lépéséről

Sokakat tett milliomossá a Facebook

Az IPO-t 31 bank vezényli le, a főszervezők a Morgan Stanley, a Goldman Sachs, a JP Morgan és a Bank of America. Bár a CNN szerint szokatlanul alacsony, mindössze 1,1%-os díjat számoltak fel a kibocsátásért a bankok (szemben azzal, hogy a Groupon esetén 6%, a Zynga-nál peidg 3,25% volt), a kibocsátás nagy mérete miatt így is nagyot nyerhettek az IPO-t levezénylő bankok.

A Morgan Stanley azonban korántsem biztos, hogy nyertesként kerül ki a történetből, a hírek szerint ugyanis beperelték a részvényesek a bankot és a Facebookot is. A befektetők azzal vádolják a két céget, hogy elhallgatták a Facebookra vonatkozó gyenge növekedési előrejelzéseiket a 16 milliárd dolláros részvénykibocsátást megelőzően. Eközben viszont egyik elemzője néhány intézményi befektető figyelmét felhívta arra, hogy a Facebook növekedési kilátásai nem kifejezetten erőteljesek – tudta meg a Bloomberg. A Morgan Stanely tagadja, hogy elemzője hibát vétett volna, “ezek a lépések megfelelnek a szabályoknak” – mondta tegnap közleményében a Morgan Stanley. Hozzátette, hogy május 9-én mindenkinek, kisbefektetőknek és intézményeknek kiküldte a Facebook prospektusát, amelyben aggodalmainak adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a hirdetési bevételek nem tartanak lépést a felhasználószám növekedésével.

2012.05.23 20:12 Beperelték a csalódott részvényesek a Facebookot és a Morgan Stanleyt

Jól járhat Kalifornia is

Az egyébként is nagy eladósodottsággal küzdő Kalifornia állam is jól járt a Facebook részvénykibocsátásával, a közösségépítő cég sok dolgozója – beleértve az alapító Mark Zuckerberget is – az államban él. Azon dolgozók pedig, akik részesültek a munkavállalói részvényjuttatási programból, hirtelen milliomosok lehettek, ami pedig komoly adóbevételeket biztosít az államnak. Az Economist gazdasági szaklap szerint az elkövetkezendő években ennek köszönhetően 2 milliárd dolláros adóbevételhez juthat az állam az új milliomosoknak köszönhetően és ez az összeg még több lehet, amennyiben a részvények jól teljesítenek. 2004-ben például a Google IPO-jának köszönhetően Kalifornia három év alatt 7 milliárd dolláros adóbevételre tett szert.

Nagyot szakított néhány tulajdonos

A legnagyobb nyerteseket a tulajdonosok között találjuk, akik közül sokan az IPO során részesedésük egy részét pénzzé tették. A legnagyobb nyertes, ha a vagyon abszolút értékét tekintjük, mindenképpen Mark Zuckerberg, a cégalapító, aki több mint 17 milliárd dolláros vagyonra tett szert a Facebooknak köszönhetően és ezzel rögtön a 35. helyre tornázta fel magát a Forbes milliárdosok listáján. Az IPO során 30 millió darab részvényt adott el Mark Zuckerberg, amivel a 38 dolláros kibocsátási árral számolva rögtön 1,1 milliárd dollárra tett szert és még mindig több mint 500 millió darab Facebook-részvénnyel rendelkezik a jelenleg a társaság vezérigazgatójaként tevékenykedő alapító.

Sokakat tett milliomossá a Facebook

Ha a kezdeti befektetéshez viszonyítva nézzük, abban az esetben a Facebook-sztori legnagyobb nyertese Peter Thiel, aki az elsők között, 2005 áprilisában szállt be a cégbe egy félmillió dolláros befektetéssel. Az IPO során közel 300 millió dollárért adott el részvényeket a technológia szektor neves befektetője, megmaradó részvényeinek értéke pedig a jelenlegi árfolyammal számolva 1,2 milliárd dollár.

Sokakat tett milliomossá a Facebook

Hatalmas hozamot ért el befektetésén az Accel Partners kockázati tőke társaság Jim Breyer vezetésével, aki szintén az első körös befektetők között volt. 2005 áprilisában 12,7 millió dollárért vásárolt Facebook-részvényeket, amellyel akkor mindössze 93 millió dollárra értékelte a céget. A Facebook piaci kapitalizációja jelenleg közel 88 milliárd (!) dollár, Jim Breyer részesedésének értéke pedig közel 6,7 milliárd dollár, ha számításba vesszük az IPO során értékesített részvényeket és a megmaradó részesedés értékét is. Ezzel a Facebook második legnagyobb tulajdonosa a Jim Breyer, illetve a nevével fémjelzett Accel Partners.

Sokakat tett milliomossá a Facebook

Az orosz befektető, Yuri Millner, aki a DST Global alapítója és vezetője, 2009-ben szállt be először a Facebookba, akkor 200 millió dollárt fizetett részesedéséért, amelynek érétke mostanra közel 4,4 milliárd dollárra rúg. Mark Zuckerberg egykori kollégiumi szobatársa, aki a Facebook másik alapítója, Dustin Moskowitz összesen 4,3 milliárd dollárra tett szert a Facebooknak köszönhetően, míg Sean Parker, aki a Napster fájlmegosztó alapítójaként vált ismertté, 2,2 milliárd dollárra tett szert.

Sokakat tett milliomossá a Facebook

A Facebook iránt olyan nagyvállalatok is érdeklődtek, mint a Microsoft, amely 2007 novemberében vásárolt tulajdonrészt a cégben 240 millió dollárért. Az IPO során mindössze részvényei ötödétől vált meg, de már így is megtérült befektetése, hiszen a 38 dolláros kibocsátási árral számolva 249 millió dollárhoz jutott. Még így is 26 millió darab részvénnyel rendelkezik, amelynek értéke meghaladja az 1 milliárd dollárt – érdekességképpen ez a szoftvergyártó éves profitjának több mint a 4%-át teszi ki.

Sokakat tett milliomossá a Facebook
Klikk a képre!

A Goldman Sachs már viszonylag drágán vásárolt Facebook-részvényeket 2011 elején, amely tranzakcióval 50 milliárd dollárra értékelte akkor a vállalatot. Az IPO során több mint 500 millió dollárt nyerhetett a befektetési bank, megmaradó részvényeinek értéke pedig mintegy 1,7 milliárd dollárra rúg.

Nem mindenki volt azonban szerencsés…

A jegyzésben részt vevő befektetők közül csak azok jártak jól eddig, akik rögtön első nap el tudták adni részvényeiket, a kibocsátásra ugyanis 38 dolláron került sor és az első kereskedési napon 38 és 45 dollár között mozgott az árfolyam. Ezt követően azonban mélyrepülésbe kezdtek a részvények, így azok, akik nem adták el papírjaikat, mostanra mintegy 16%-os mínuszt halmoztak fel. Az első napon egyébként 580 millió darabos forgalom volt a Facebook piacán, ami magasabb, mint a kibocsátott részvények száma (402 millió darab).

A nagy vesztesek közé tartoznak azok is, akik a részvénykibocsátás előtti hónapokban a tőzsdére be nem vezetett vállalatok részvényei számára piacot biztosító platformokon, például a Sharesposton vásároltak részvényeket. Az utolsó hetekben 40-46 dollár közötti árfolyamokon cseréltek gazdát részvények, ehhez képest a jelenlegi 32 dolláros részvényenkénti ár komoly veszteséget jelent.

Sokakat tett milliomossá a Facebook

Konklúzió

Összefoglalva a legnagyobb nyertesek a hozam szerint azok voltak, akik minél korábban beszálltak a vállalatba, bár nyilvánvalóan a legnagyobb kockázatot is ők viselték, hiszen nem lehettek biztosak benne, hogy mennyire van jövő a közösségépítő szolgáltatásokban és hogy a Facebook népszerűsége milyen tartós lesz. A részvényjegyzésben sikeresen részt vevők között még találhatunk olyanokat, akik nyertek befektetésükön, viszont akik első nap vásároltak be a vállalat papírjaiból, egészen biztosan rosszul

forrás:index.hu

Leave a Reply 446 megnézve, 1 alkalommal mai nap |