< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kiderül, mit gondolnak Brüsszelben Matolcsy munkájáról

| Mobile | RSS

Kiderül, mit gondolnak Brüsszelben Matolcsy munkájáról

Az Európai Bizottság véleményt módon szerdán a tagországok gazdasági fejlődéséről. Magyarországnak most különösen fontos, hogy mit mondanak.

Szerdán délben országspecifikus ajánlásokat ad ki az Európai Bizottság, azaz a tagországok által leadott gazdasági jelentések alapján (Magyarország esetében ez a konvergenciaprogram) értékeli, hogyan látja a gazdasági fejlődésüket.

Magyarország számára több szempontból is különösen fontos a brüsszeli vélemény. Hozzájárulhat ahhoz, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa úgy döntsön, hogy nem szükséges jövő év elejétől uniós támogatások megvonni Magyarországtól, mert tartós és hiteles módon, az előírt három százalékos szint alá tudja csökkenteni költségvetési hiányát.

Másrészt, 12 tagállam esetében azt is értékelik, hogy a makrogazdasági egyensúlyhiány veszélye fennáll-e. Így Magyarország mellett Belgium, Bulgária, Ciprus, Dánia, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Svédország és Szlovénia gazdasága kerül górcső alá ebből a szempontból – áll a Questor pénzügyi tanácsadó cég heti előretekintésében.

A magyar kormány jó eséllyel számíthat arra, hogy elismerő szavakat kap Brüsszelből, miután idén és jövőre összesen 600 milliárdos megszorítást vállalt be a költségvetési fegyelem kedvéért. A terveket ráadásul jókora ráhagyással készítette el az NGM, így még rosszabb gazdasági környezet esetén is tarthatóak lehetnek.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 260 megnézve, 1 alkalommal mai nap |