< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Rejtélyes ügy: A tárgyalás előtt halt meg két vádlott… Megkezdődött a számlagyártó bűnszervezet pere Kecskeméten

| Mobile | RSS

Rejtélyes ügy: A tárgyalás előtt halt meg két vádlott… Megkezdődött a számlagyártó bűnszervezet pere Kecskeméten

2012. május 30. | hozzászólás | Közélet

Kedden megkezdődött annak a 32 vádlottnak a pere, akik csaknem kétmilliárd forint összegben bocsátottak ki, illetve használtak fel fiktív számlákat. Mint azt a Heti Válasz május 24-én megjelent lapszámában megírta, a monstre pert a Zuschlag János alapítványi csalássorozatát is feltáró Bács-Kiskun megyei ügyészek készítették elő.

Gyenes Levente
A perben hét vádlottat – közöttük hetedrendű vádlottként Gyenes Leventét (Gyömrő 2000 Kör), Gyömrő polgármesterét – bűnszervezetben elkövetett adócsalással vádol az ügyészség.

A vád szerint a bűnszervezet hat fiktív gazdasági társaságot hozott létre; irányítója a gazdasági tevékenységet nem végző társaságok nevében számlákat bocsátott ki.

A megrendelők a számlákat beállították a könyvelésükbe, és ennek alapján kevesebb áfát fizettek be a központi költségvetésbe, illetve jogtalanul igényeltek vissza; ez utóbbi összege meghaladta a 400 millió forintot.

A szűkebb körben csak Hummer-terepjárós kecskeméti „kiskereskedőként” ismert Zsikai Tibor Imre elsőrendű vádlott és hat társa – a vád szerint a bűnszervezet tagjai – 2006 és 2009 között működtette a számlagyárat, amely az útburkolástól a különböző szerelési munkálatokon keresztül a gazdasági tanácsadásig szinte minden tevékenységről tudott fiktív számlát kiadni. A vádiratban felsorolt cégek a könyvelésükbe kiadásként beállították a számlákat, és a számlákon szereplő összegek meghatározott százalékát fizették ki a kecskeméti irányítónak.

A most kezdődött per tétje azonban messze nem az, hogy sikerül-e újra sittre vágni egy visszaeső helyi vagányt. A Heti Válasz korábban megírta, hogy a 32 fős csapat egyharmada ugyanis „felvilági” típusú figurákból áll; olyanokból, akik egytől-egyig a neves biztonságpolitikai vállalkozó, Gyenes Levente munkatársai, korábbi üzleti partnerei. A bíróság tehát arról fog dönteni, hogy az agyontetovált Zsikainak vagy az yuppie szalonokba bejáratos gyömrői polgármesternek kell-e elvinnie a balhét a több százmilliós adócsalásért. Ami biztos: az ügyészség szerint a VII. rendű vádlott Gyenes is befolyásos tagja volt a bűnszervezetnek, hiszen 2006-2007-ben hat nagy fiktívszámla-megrendelő érdekeltséget hajtott fel Zsikainak (állítólag 15 százalékos jutalékért). És akad még valami, ami egyértelműen közüggyé teszi a témát: a honvédség harcijárműveinek karbantartására szakosodott HM Currus Zrt. is használta e készpénzgyárat (úgy, hogy a volt vezérigazgató, Ács János 2007-ben bruttó 55 millió állami forintot tolt ki a társaságból álbizonylatok alapján).

Noha Gyenes azt állította a Heti Válasznak, hogy a számlagyárügy nem függ össze közéleti-polgármesteri munkájával, a büntetőeljárás VIII. rendű vádlottjaként besorolt Lőrincz Péterről azért tudható: évekig a gyömrői önkormányzattól bérelt helyet és infrastruktúrát a Negresco Étterem üzemeltetéséhez (ez a település legismertebb, a tófürdő vendégeire hajtó vendéglátóipari egysége). A vádirat szerint maga Gyenes volt az, aki a honvédelmi vállalatok mellé Lőrincz cégét is beszervezte Zsikaiéknak.

A keddi tárgyalási napon elhangzott, hogy a vádlottak közül ketten meghaltak, ketten pedig betegségre hivatkozva nem jelentek meg.

Fodor Endre bírói tanácsa júliusban a vádlottak kihallgatásával folytatja a bizonyítási eljárást.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 1161 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: