< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Újra Horthyt mentegették

| Mobile | RSS

Újra Horthyt mentegették

Forrtak az indulatok tegnap a Házban. Napirend előtt a szocialista Lukács Zoltán “a magyar nemzeti oligarchák kormányának” nevezte az Orbán-kabinetet, Lázár János leköszönt fideszes frakcióvezető pedig “strómanpártnak” az MSZP-t. Szóba került Horthy is, amely nyomán Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes – a nevet ki nem mondva – alkalmat talált arra, hogy Gyurcsányozzon egyet. A Fidesz-frakció vezetését Rogán Antal veszi át.

Ma ünnepli “második éves fennállását a magyar nemzeti oligarchák kormánya” – hangoztatta a parlamentben napirend előtt Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese. A politikus úgy vélte, hogy a kormány ugyan beindította a motort, de a sebességváltót hátramenetben hagyta. A Közgép azonban ezekben a válságos időkben is többmilliárdos pluszt tud elérni; az orbáni nagytőkések nem a nemzetközi vállalatok, hanem a kkv-k elől viszik el a pénzt – mondta.

“Ez a labanc politika” – fogalmazott Lukács. A Fidesz tegnap leköszönt frakcióvezetője, Lázár János később arról beszélt, hogy a jelenlegi kormány “22 év után vette a bátorságot, és megadóztatta a bankszektort. A szocialistáknak ehhez nem volt bátorságuk, mert az MSZP születése óta “strómanpárt” – hangoztatta. Hozzátette: “van egy új jelenség az elmúlt két évben, amire eddig nem volt példa. Ebben a parlamentben ülnek képviselők, akiket amerikai gazdasági és politikai érdekcsoportok pénzelnek”. Lázár meg is nevezte az MSZP-t és az LMP-t. “Mi a magyar adófizetők pénzéből a magyaroknak és Magyarországnak csináltunk politikát” – tette hozzá.

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője később Lázár kijelentéseiről azt mondta: a fideszes politikusnak bíróság előtt kell felelnie, ha az MSZP-re valóban azt mondta, hogy amerikai érdekcsoportok pénzelik a pártot. Közölte, a szocialisták nem kapnak anyagi támogatást külföldről, állami támogatásból, tagdíjakból és szimpatizánsaik adományaiból tartják fenn magukat. Valójában a Fidesszel kapcsolatban vetődik fel a gyanú, hogy korrupciógyanús pénzekből működik. Lázár szavai egyébként azért is érdekesek, mert Orbánék havi több mint tízmillióért kapnak amerikai tanácsokat. Ennyi pénzt utal a magyar kormány egy amerikai kommunikációs cégnek, hogy az “a megfelelő formában interpretálja üzeneteit Washingtonban”. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium több mint egy éve kötötte a szerződést. A kormányzat és a Fidesz a Századvégen keresztül is kap hosszabb ideje amerikai tanácsokat: két republikánus választási szakértő, George E. Birnbaum és Arthur Finkelstein rendszeres vendég Budapesten.

Papírforma szerint tegnap délelőtt Rogán Antalt választotta új frakcióvezetőjének a Fidesz. A politikus kijelentette, az átlagemberekre szeretne koncentrálni a következő két évben. Lázár János, a frakció leköszönő vezetője azt hangoztatta, hasonló karakterű emberek, eddig is jól együttműködtek, így nem lesz túlzottan bonyolult az átadás-átvétel. Az V. kerület fideszes polgármestere, aki a parlament gazdasági bizottságát is vezeti, június 2-tól irányítja a kormánypárti frakciót. Rogán – aki nemcsak polgármesterként, hanem frakcióvezető-helyettesként, a gazdasági bizottság elnökeként, továbbá fővárosi képviselőként is tevékenykedett, lapunk kérdésére elmondta: június 1-jei hatállyal lemond fővárosi közgyűlési mandátumáról, ezt Tarlós István főpolgármesterrel már megbeszélte.

Az V. kerületi polgármesteri címről azonban nem mond le, “Végül is a hódmezővásárhelyi városháza messzebb van a parlamenttől, mint az Erzsébet tér” – fogalmazott, utalva arra, hogy Lázár János lemondott a hódmezővásárhelyi polgármesterségről. Rogán egyébként az elmúlt két évben mindent elvállalt, amire Orbán Viktor utasította. Jegyezte egyebek mellett a végtörlesztéssel kapcsolatos rendelkezéseket, az elvárt béremelést nem teljesítő cégek szankcionálásáról szóló jogszabályt, de nevéhez fűződik az elhíresült és már módosított médiatörvény is.

Nemet mondtak a bizottságra

A parlamentben tegnap a kétharmad elfogadta azt a fideszes módosítót, amely lényegében megakadályozza a szélsőségek elleni határozott fellépést. Az ezzel foglalkozó állandó etikai bizottság felállítását az MSZP kezdeményezte és bár a határozati javaslatot napirendre tűzte a Ház, a kormánypárti Berényi László módosítója átírta a javaslatot. A napirend előtti felszólalások előtt Kövér László házelnök bejelentette azt is, hogy az Orbán-kormány két évéről szóló politikai vitanap időpontjára a házbizottság tesz majd javaslatot. A vitanapot az MSZP kezdeményezte, azt az LMP és a Jobbik is támogatta. A beadványhoz 78 aláírás szükséges. Az MSZP korábban azt javasolta, hogy erre június 13-án kerüljön sor.

Visszautasították Navracsics Tibor reagálását

“Úgy tűnik, Horthy-reneszánsz van, mintha divatja volna” – fogalmazott tegnap a Házban Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalícióhoz tartozó független képviselő. A politikus szerint immár nemcsak a jobbikosok, hanem a kormánypártiak is Horthy rehabilitálásán buzgólkodnak. A képviselő arról kérdezte a kormányt, miért asszisztál azoknak a településeknek, ahol reneszánszát éli a Horthy-kultusz és miért engedi, hogy szobrokat, tereket nevezzenek el a volt kormányzóról. “Arról az emberről beszélünk, aki hatalmát vérfürdőt rendező különítményes hordáinak támogatásával erősítette meg” – próbálta túlüvölteni a hangosan bekiabáló, háborgó kormánypárti képviselőket. Vadai hosszan sorolta, hogy Horthy volt az, aki rábólintott a trianoni békeszerződésre, kiszolgáltatta Magyarországot a hitleri Németországnak, akinek “országlása idején” fogadták el az első zsidótörvényt, amelyet három további követett. “A végén Szálasit is rehabilitálni fogják?” – kérdezte.

A kormány nevében válaszoló Navracsics Tibor erre, azt mondta, amikor Szálasi rehabilitálásáról és a nyilaskeresztes párttal való kapcsolatról kell beszámolni, akkor egy pártnak és a függetlenek egy csoportjának van elszámolnivalója. Illetve egy olyan parlamenti csoport vezetőjének, aki olyan Szemlőhegyi úti villában lakik, amit előbb a nyilaskeresztesek koboztak el zsidó tulajdonosaitól, majd a kommunisták (Itt Gyurcsány Ferencre célzott, bár a nevét nem említette). Érdemben azonban a miniszter nem válaszolt a felvetésre. Vadai ezt követően kijelentette, bár intelligens embernek gondolta Navracsicsot, a párthűség felülírja az intelligenciát.

“Ha erre a kérdésre bármelyik demokratikus ország bármilyen beállítottságú minisztere így reagál, azt a kormányfő azonnal leváltja” – mondta lapunknak Navracsics Tiborra utalva a szocialista Kovács László. A volt uniós biztos kijelentette, a Fidesz minden alkalommal ingerülten utasítja vissza, hogy egyetértene a Jobbik szélsőséges nézeteivel. Navracsics tegnapi válasza azonban, amit az egyre erősebben érzékelhető Horthy-kultusszal kapcsolatos interpellációra adott, egyértelműen bizonyította, hogy nem alaptalanok az ilyen vélemények. Hozzátette: Vadai felszólalása közben a Jobbik képviselői botrányos beszólásokban méltatták a volt kormányzót, de legalább ennyire botrányos volt a fideszes képviselők reagálása.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 299 megnézve, 1 alkalommal mai nap |