< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Felpörögtek az agrárbedőlések

| Mobile | RSS

Felpörögtek az agrárbedőlések

2012. június 1. | 1 Hozzászólás | Közélet

A befektetők szerint mégis vonzó a mezőgazdaság
Az országos átlagnál jóval gyorsabb ütemben nőtt a mezőgazdaságban a bedőlés aránya. Tavaly ilyenkor még csak 2,62 százalék volt az ágazatban a felszámolások és csődök aránya, ez mára 3,88 százalékra ugrott.
Hiába teljesít évről évre jobban a magyar agrárium, továbbra is kockázatokkal kikövezett úton járnak a mezőgazdasági vállalkozások és cégek. A PartnerControl.hu adatai szerint az országos átlagnál jóval gyorsabb ütemben nőtt a mezőgazdasági szektorban a bedőlés aránya. „Tavaly ilyenkor még csak 2,62 százalék volt az ágazatban a felszámolások és csődök aránya a cégek számához viszonyítva, de ez mára 3,88 százalékra ugrott” – hívja fel a figyelmet a PartnerControl.hu. Az országos átlag 3,96 százalék, de a bedőlési veszély nagyobb ütemben nőtt a mezőgazdaságban, mint más ágazatoknál.

A céginformáció-szolgáltató elemzése szerint az 1,26 százalékpontos bedőlésiarány-növekedés a mezőgazdaságban meglehetősen magas, mivel az országos átlag csupán 0,76 százalékponttal nőtt. Várhatóan az idei időjárás sem kedvez a mezőgazdasági szektor teljesítményének, miután a kevés csapadék súlyos károkat okozott a termelőknek. Az elemzés azt mutatja, a fizetésképtelenségi eljárások aránya annak ellenére is nagy, hogy 2011-ben jó évet zárt a magyar mezőgazdaság, az ágazat teljes kibocsátása csaknem harminc százalékkal nőtt, és az export is jelentősen emelkedett. Ez azonban inkább a piacon lévő nagy és stabil szereplőknek kedvezett. „A bedőlési arány nagymértékű növekedése azt jelzi, hogy sok cég nem tudott felzárkózni, és ezért kénytelen volt befejezni a tevékenységét” – mutatott rá a szolgáltató.

Adataik szerint Magyarországon több mint tizenkétezer-ötszáz cég foglalkozik mezőgazdasággal főtevékenységként, és havonta átlagosan hetven új cég alakul a szektorban. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan nő az ágazat cégeinek a száma, bár kisebb mértékben, mint az országos átlag. A befektetők továbbra is vonzó ágazatnak tartják az agráriumot.

A PartnerControl.hu adatai szerint a mezőgazdaságban 0,6 százalékkal emelkedett a cégek száma az elmúlt tizenkét hónapban, míg a teljes magyar piacon 1,7 százalékkal nőtt a vállalkozások száma. A tapasztalatok szerint a mezőgazdasági vállalatok átlagosan huszonkét napos határidőt kapnak számláik kiegyenlítésére, s hatvan százalékuk ki is egyenlíti ezen idő alatt a tartozásait. Esetleges csúszás esetén a határidőhöz képest átlagosan tizennégy nappal később fizetnek az ágazat cégei, amely jobb, mint az országos huszonhárom napos átlag.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 303 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: