< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Tuberkolózis-veszély Visszatér a gyilkos kór Magyarországra

| Mobile | RSS

Tuberkolózis-veszély Visszatér a gyilkos kór Magyarországra

2012. június 1. | hozzászólás | Közélet

Visszatérőben a gyilkos kór több megyében – Egy rendelet szerint a tbc fertőzés veszélyének elhárítása érdekében elrendelhetik a lakosság szűrését.
Több megyében és a fővárosban is kötelező tüdőszűrést rendeltek el az illetékes tiszti főorvosok; aki nem megy el a vizsgálatra, az szabálysértést követ el, és akár félmillió forintra is bírságolható, ám csak akkor lehet büntetni, ha már két alkalommal ajánlott levélben felszólították – írta a Népszava és a Híradó.hu is pénteken.

Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főorvosának tájékoztatása szerint ott kötelező a tüdőszűrés, ahol a tuberkulózisos betegek száma 100 ezer lakosból meghaladja a 25-öt. A szűrésen való részvételi arány megyénként változó, általában 35-70 százalék között van, pedig a betegség elleni érdemi fellépéshez 80 százalékos részvételre lenne szükség – írta a lap.

MTI

Egy 1998-as rendelet szerint a gümőkóros (tuberkulózisos) betegek felkutatása, a fertőzés veszélyének elhárítása céljából a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve a lakosság meghatározott része vagy egyes korosztályok szűrését rendelheti el, ha az előző évben az új tuberkulózisos esetek gyakorisága a területen meghaladta a 25 százezreléket. A szűrés helyéről és időpontjáról az érintettek névre szóló írásos értesítést kapnak.

Az ÁNTSZ a honlapján szereplő folyamatosan frissített lista szerint jelenleg Budapesten, Pest, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településén, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes területén van érvényben kötelező tüdőszűrést elrendelő határozat – írta a Népszava.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 289 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: