< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Rossz kormányzás, pofátlan korrupció – ezért büntetik a Fideszt?

| Mobile | RSS

Rossz kormányzás, pofátlan korrupció – ezért büntetik a Fideszt?

2012. június 2. | hozzászólás | Közélet

A Tárki friss felmérése szerint számottevően csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, míg az MSZP növelte potenciális szavazóit. A STOP-nak nyilatkozó szakértő szerint óvatosan kell bánni az eredménnyel, hisz más cégek még nem erősítették meg a jelzett változásokat, de a kormánypárti előny apadása egyértelmű tendencia.

– Addig, amíg további mértékadó közvélemény-kutató intézetek nem erősítik meg tartósan a Tárki-mérés minapi eredményeit, óvatosan kell viszonyulni ahhoz a kijelentéshez, hogy a Fidesz és az MSZP szavazótábora közötti különbség eltűnt – kezdi Bíró Nagy András, a Policy Solutions igazgatója.

Az elemző ugyanakkor hozzáteszi, hogy a Tárki által mért adatok beleilleszkednek egy hosszabb tendenciába, amely a Fidesz népszerűségének 2010 ősze óta tartó, kisebb stagnálásokkal megszakított, folyamatos csökkenését mutatja. A kormánypárt a ciklus felére elveszítette szavazóinak mintegy 60 százalékát. A fő tendencia tehát továbbra is az, hogy a Fidesz esik vissza, miközben rekordszinten van a bizonytalanok tábora.
Bíró Nagy rámutatott: a szocialisták immár érdemben jobban állnak, mint 2010-ben. Az akkori 10-11 százalékpontos támogatottságuk ma már 15 pontra nőtt a teljes népességben. Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy a Tárki által mért szoros Fidesz-MSZP arány ugyanakkor továbbra sem a szocialisták előretörésének, hanem elsősorban a kormánypárt további zuhanásának az eredménye.

– A Fidesz visszaesése mögött nagy valószínűséggel gazdasági okok állnak. Az ígért egymillió munkahelyhez képest a foglalkoztatottság nagyjából azon a szinten áll, mint két éve. Ígértek radikális adócsökkentést, amivel szemben a cégünk számításai szerint 2010 óta 28 új adót vezettek be – mondja Bíró Nagy András. Kiemelte, hogy az egy hónapja bejelentett Széll Kálmán Terv 2.0 olyan új adóterheket ró a lakosságra, mint a telefon- vagy a sárgacsekk-adó: ezeket mindenki érezheti majd a saját zsebén.

Emellett az elemző kitért a kormánypártok megítélésének az eddigi tapasztalatok szerint sok jót nem ígérő korrupciós ügyekre. Simicska Lajos és Nyerges Zsolt ügyei, az oligarcha-téma előtérbe kerülése nyilvánvalóan nem használt a Fidesznek. Ahogy a földbérleti szerződések körüli botrányok sem tettek jót a kormánypártnak. – A sok ügy hatására a választók jelentős részében megerősödhet az az érzet, hogy “már a fideszesek is lopnak” – összegzi a fentieket Bíró Nagy.

Az ellenzék akkor tudhat a leghatékonyabban föllépni a bizonytalanok megszólítása terén, ha a a kritikája megfogalmazásakor és az alternatíva kínálása során a gazdasági és szociális helyzetre helyezi a hangsúlyt. Az elemző úgy véli, a közeljövőben nem várható a gazdasági helyzet javulása, és tömegek lesznek kénytelenek szembenézni a megszorítások és adóemelések miatt várható életszínvonal-romlással, sokan az elszegényedéssel is.

– Az utóbbi hónapokban az LMP és a Jobbik is elsősorban a kormány korrupciógyanús ügyeit tartotta napirenden, ami komoly zavart okozott a Fidesz soraiban. Az ellenzéki pártok tehát a gazdasági helyzet miatti szociális következmények, illetve a korrupciós botrányok folyamatos napirenden tartásával szoríthatják a legjobban sarokba a kormányt – erősítette meg Bíró Nagy András.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 245 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: