< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: “Suttyó sírásó” – Gyilkos szavak a köztársasági elnökről… Mit hoz Tomiszlav Nikolics győzelme?

| Mobile | RSS

“Suttyó sírásó” – Gyilkos szavak a köztársasági elnökről… Mit hoz Tomiszlav Nikolics győzelme?

Oroszországhoz akarta csatolni hazáját Tomiszlav Nikolics radikális politikus, aki megnyerte a Szerb Köztársaság elnökválasztását. A „Toma, a sírásó” gúnynevet viselő népvezér meglepetésre ütötte ki az eddigi mérsékelt államfőt, Borisz Tadicsot.
hirdetés

Tadics eltaktikázta magát. Még tíz hónapja lett volna hátra második elnöki ciklusából, de lemondott mandátumáról, és a parlamenti választásokkal egy időben mérettette meg magát. Arra számított, hogy miután hazája márciusban elnyerte az Európai Unió tagjelölti státuszát, az ezzel járó népszerűség megkérdőjelezhetetlenné teszi hatalmának megőrzését. A történtek politikai irányváltást hoznak Szerbia életében. Tadics és kormánya következetesen az Európai Unióhoz való csatlakozást támogatta. Nehezen ugyan, de kompromisszumkészséget mutatott a többségében albánok lakta volt szerb tartomány, Koszovó ügyében is. Nikolics keményebb álláspontot képvisel. Nem is olyan régen a volt szerb tartomány erőszakkal való visszacsatolása mellett kardoskodott, ráadásul mindezt moszkvai segítséggel képzelte el. Nikolics tavaly októberben a belgrádi orosz nagykövetet, Alekszandr Konyuzint látta vendégül. „Oroszország tisztán hallja a koszovói szerbek hangját. Önökkel voltunk és önökkel vagyunk” – tolmácsolta hazája üzenetét Konyuzin.

Nikolics megvédte az oroszbarátságot az európai csatlakozás lehetőségével kampányoló Tadiccsal szemben. „Oroszország semmi jónak sem az elrontója, a szerb állami cégek felvásárlása pedig okos dolog. Vlagyimir Putyin tavaly márciusban 800 millió dollárnyi hitelt hozott Szerbiának, és nagy beruházásokat ígért” – állította Nikolics. A választások éjszakáján pedig az Oroszország Hangja rádióállomás diadalittasan jelentette: a megválasztott szerb elnök első külföldi útja Moszkvába vezet.

A teljes cikk a Heti Válasz május 31-i számában olvasható, amely digitális formában a Digitalstandon is megvásárolható.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 326 megnézve, 1 alkalommal mai nap |