< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Óriási méretű tüntetés: Megbénul az egész pesti Belváros Tüntetéssel ünneplik a pedagógusnapot a közoktatási érdekképviseletek

| Mobile | RSS

Óriási méretű tüntetés: Megbénul az egész pesti Belváros Tüntetéssel ünneplik a pedagógusnapot a közoktatási érdekképviseletek

2012. június 3. | hozzászólás | Közélet

Béremelést, valamint a köznevelési- és a szakképzési törvény bevezetésének elhalasztását követeli öt szakszervezet. Pedagógusnap alkalmából petíciót adnak át a kormánynak. A demonstrációra több ezer embert várnak.

Tízezer főre kért helyfoglalási engedélyt öt közoktatási érdekképviseleti szervezet a mai pedagógustüntetésre. A Heti Válasz Online úgy tudja: civil szervezetekkel közösen még az utolsó napokban is nagy erőkkel dolgoztak azon, hogy „sokan legyenek” a demonstrálók.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet és az Oktatási Vezetők Szakszervezete azt követeli, hogy a köznevelési- és a szakképzési törvény bevezetését előkészítetlenség miatt halasszák el egy évvel, és hogy a pedagógusok, valamint a nevelő-oktató munkát segítő közalkalmazottak 20 százalékos béremelést kapjanak jövő év elejétől.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke május 15-én, a demonstráció bejelentésekor a bírálatokat sorolva kitért arra, hogy a szakma nem támogatja a tankötelezettség 16 éves korra történő leszállítását; nem támogatja, hogy az általános iskolát végzett tanulók felét a hároméves szakképzésbe irányítsák, ezzel esélyt sem adva, hogy jól képzett munkások legyenek, vagy sikeres érettségit tegyenek; és nem támogatja azt sem, hogy a gimnáziumi férőhelyek számát 40 százalékkal csökkentsék.

Szerinte a burkolt óraszámemelés a munkaterhek radikális növekedésével és a kollegák nagyszámú elbocsátásával jár, a csökkenő pedagóguslétszámból pedig automatikusan következik a technikai létszám csökkentése is.

Gallóné szerint a közoktatás központosítása adja meg a lehetőséget, hogy a kormányhivatalok intézményeket vonhassanak össze és zárhassanak be. Szólt arról is, hogy május közepén még hiányoztak a törvény végrehajtási rendeletei, nem voltak kidolgozva a fenntartóváltás részletei, a járási kormányhivatalokra vonatkozó parlamenti döntés pedig meg sem született.

Tollner József, a PDSZ elnökségi tagja a demonstráció bejelentésekor arról beszélt, hogy a pedagógusok 25 százalékát, 30 ezer embert bocsáthatnak el az új törvény miatt. Somogyi László, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke azt kifogásolta, hogy nem világos a jelenlegi fenntartók jövőbeni szerepe. Mint mondta, a legtöbben most a vagyont próbálják kimenekíteni, és így az amúgy sem jó helyzetben lévő iskolák „továbbgatyásodnak”.

A demonstráció résztvevői 10 órától a Jászai Mari téren gyülekeznek. Délben a szakszervezetek nagygyűlést tartanak a Szalay utcában, 13 órakor pedig átadják a petíciójukat az oktatási államtitkárságnak.

A PSZ elnöke a Heti Válasz Online-nak azt mondta: „lehet, hogy a követelést nem fogadja el a kormány, de ez akkor sem felesleges”. Véleménye szerint „ez nem a pedagógusokról szól, hanem a közoktatásról: a gyerekekről, a szülőkről, a nagyszülőkről, az egész társadalomról”. Szerinte ugyanis a törvényhozók nem magyarázták el az embereknek, hogyan fogják ezek a törvények érinteni őket. Példaként említette, hogy mostanáig a diszlexiás diákok felmentést kaptak az idegen nyelv tanulása alól. Az új törvény azonban nem különbözteti meg a speciális nevelésű gyerekeket, sőt a fogyatékkal élőket sem a normál képességűektől.
A Heti Válasz Online úgy tudja: a petíciót nem Hoffmann Rózsa államtitkár vagy Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár veszi át. Az oktatási kabinet lényegesen alacsonyabb szintű munkatársat nevezett ki a feladatra. A Pedagógusok Szakszervezete szerint „ennek is van üzenetértéke”.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 297 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: