< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Rákosi zsidó volt, fújták fel a fehérvári zsidótemetőben

| Mobile | RSS

Rákosi zsidó volt, fújták fel a fehérvári zsidótemetőben

2012. június 3. | hozzászólás | Közélet

Meggyalázták Székesfehérváron az Óvoda utcai zsidótemetőt: ismeretlen tettesek fekete festékkel feliratokat fújtak a ravatalozóra és több sírra

Az esetről pénteken tettek bejelentést, a rendőrség megkezdte a nyomozást. Az elkövetők rongálás minősített esete miatt három év szabadságvesztésre is ítélhetők. Az eset feltehetően csütörtök hajnalban történt. Péntek délután értesítették a rendőrséget, majd szombat délelőtt feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

“Nem ez volt az első eset, és félünk tőle, hogy nem is az utolsó. Az biztos, hogy nem unatkozó tizenévesek az elkövetők, hanem érezhetően politikai indíttatású akcióról van szó, hiszen a 10-15 centiméteres betűkből álló feliratok előre eltervezettek, sablon segítségével fújták őket. Ezt a helyszínelést végző rendőrök is megerősítették” – mondta Neubarth István, a székesfehérvári zsidó hitközség alelnöke.

A ravatalozó falára és tizenkét sírra a következő feliratokat fújták: “Rákosi zsidó volt!”, “Kun Béla zsidó volt!” “A zsidók elszámoltatása nem történt meg!”. A feliratok mellett áthúzott Dávid-csillag is látható, ám az alelnök szerint azokat “sablon nélkül fújták”.

Neubarth István elmondta, június 10-én tartják a mártírok évfordulóját, a Székesfehérvárról elhurcolt zsidó emberek emléknapját. Addigra a városgondnokság segítségével szeretnék eltüntetni a feliratokat. “Nem gondolom, hogy az évforduló lett volt az akció oka, sokkal inkább az utóbbi időszak hangulata vezethetett idáig” – tette hozzá.

Az Óvoda utcai zsidótemetőben mintegy ezer sír van, az 1880-as évek óta temetkeznek oda.

forrás:index.hu

Leave a Reply 264 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: