< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Egy falu tragédiája: szelet kenyérért járnak a gyerekek iskolába

| Mobile | RSS

Egy falu tragédiája: szelet kenyérért járnak a gyerekek iskolába

2012. június 5. | hozzászólás | Közélet

Napi egy szelet kenyértől már boldogok a kisiskolások a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fájon. Nosztalgiával emlékeznek azokra az időkre, amikor még buktát is kaptak, de már a mostani szerény tízórai is nagy örömet szerez nekik.

A fáji iskola az egyetlen a régióban, amelyben nincs melegétkeztetés – tudta meg a STOP Czimbalmos Krisztina tagintézmény-vezetőtől. Helyiséget ugyan tudnának biztosítani, de minden pályázathoz önerő kéne, és az iskola nem rendelkezik az ehhez szükséges anyagiakkal. Az önkormányzat próbál segíteni, a jegyző alapítványoknál próbálkozik, hátha kapnak segítséget. Ugyanakkor – szintén önkormányzati segítséggel – a kisiskolások napi egy szelet kenyeret kapnak tízóraira. Egyik nap vajas, másik nap párizsis kenyér jut.
– Régebben kicsit többet tudtunk adni – mondta Czimbalmos Krisztina – de most már nincs lehetőség. A gyerekek ma is emlegetik, mikor még buktát, vagy friss péksüteményt kaptak tízóraira. A faluban hatalmas a szegénység, nincs munkalehetőség, úgyhogy ez az egyetlen szelet kenyér is nagy segítség. A gyerekek már ezért is szeretnek iskolába járni, annyira, hogy nem a vakáció kezdetét, hanem a végét várják. Gyakran már az első órán kérdezik, hogy mikor lesz tízórai.

Fájon 92 százalék a romák aránya, az utolsó statisztikák szerint 380 lélek lakja, ebből 220 gyermek. Az általános iskolát a közelmúltban összevonták a szemerei iskolával, ahová a fáji gyerekek ötödik osztálytól járnak, mert a falusi iskolában csak két tanterem van és ez csupán az alsó tagozatnak elég. A tagintézmény vezetője szerint sem a kisdiákokkal, sem szüleikkel nincsenek problémák, és hálásak minden segítségért, amit nyújtani tudnak nekik. Korábban a szemerei iskolából is kaptak bálás ruhát, ami segélyként érkezett, de ebből sem jutott mindenkinek. Czimbalmos Krisztina elmondta, hogy most ismét segítségre várnak a gyerekek: taneszközökre, ruhákra, tartós élelmiszerre,és persze néhány játékra lenne szükségük.

A fáji esethez kapcsolódik – bár nem csupán ezen az iskolán segíthet -, hogy a napokban Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese országgyűlési képviselőként indítványt nyújtott be az Országgyűlésben. Ha ezt elfogadják, kötelezné a kormányt, hogy záros határidőn belül dolgozzon ki megoldást a gyermekétkeztetés problémáira.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 307 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: