< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Erős tábora van a Fideszben a halálbüntetésnek )))))Fidesz hat eine starke Basis der Todesstrafe

| Mobile | RSS

Erős tábora van a Fideszben a halálbüntetésnek )))))Fidesz hat eine starke Basis der Todesstrafe

2012. június 5. | hozzászólás | Közélet

Tudják, hogy Magyarország nemzetközi egyezményei miatt nem lehet, egy-két tucat fideszes képviselő mégis folyamatosan piszkálja a halálbüntetés témáját a kormánypárti frakcióban. Egy hevesi fideszes nemrég a plenáris ülésen is felszólalt a kivégzés bevezetése mellett.

„Tudom jól azt is, hogy a Parlamentben, sőt a Fidesz-frakcióban sem vagyok egyedül, aki támogatja a halálbüntetés bevezetését a legbrutálisabb bűnözőkkel szemben. Sokan gondoljuk úgy, hogy nem etetni és jól tartani kell a dolgozó, adózó állampolgárok pénzén a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőit, hanem a legszigorúbban eljárni velük szemben” – állította Boldog István fideszes képviselő májusi parlamenti felszólalásában.

A Heves megyei politikus szerint azért lenne szűkség a drasztikus szigor újbóli bevezetésére, mert „egyre több” olyan tragikus esetről hallani, amikor „idős, kiszolgáltatott emberek ellen követnek el brutális bűncselekményeket”.
Egy-két tucat támogató

Több kormánypárti képviselő is megerősítette az Indexnek, hogy az elmúlt hetekben a Büntető törvénykönyv (Btk), tavaly pedig az alaptörvény vitája miatt többször is felmerült a kormánypárti frakciókban a halálbüntetés kérdése. Hétfői sajtótájékoztatóján Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is elismerte, hogy voltak olyan kormánypárti képviselők, akik felvetették az ügyet, és érveltek mellette. Rogán hozzátette azonban, hogy a Fidesz frakció nem támogat ilyen jellegű módosító indítványt.
Rogán AntalFotó: Huszti István

Az Index forrásai szerint viszont nem csak elvétve felbukkanó véleményről van szó, a kormánypárti frakcióüléseken zajló vitákból az derült ki, hogy legalább egy-két tucat képviselő szimpatizál a visszaállítással, sőt szavazatával is hozzájárulna egy ilyen irányú törvénymódosításhoz. A képviselők azt mondták, szavazás nem volt a kérdésben, a támogatók arányára abból lehet következtetni, hogy nagyjából egy-két tucatnyi képviselő hangosan helyesel a frakcióülésen, ha Boldog vagy más szóba hozza a témát. Minderről hétfőn a parlamentben szerettünk volna néhány kérdést Boldognak, a képviselő azonban megkeresésünkre nem kívánt kijönni az ülésteremből, később pedig már nem találtuk a helyén.

A képviselők szerint a kormánypárti frakciótagok többsége tisztában van azzal, hogy Magyarországon a nemzetközi egyezmények miatt nem lehet visszaállítani a halálbüntetést, sőt a visszaállítás-pártiak egyre növekvő számú súlyos bűncseleményről szóló retorikája is ellentétben áll Pintér Sándor belügyminiszter érvelésével, aki rendszeresen azt állítja, hogy a kormányváltás óta bevezetett intézkedések elegendőek voltak ahhoz, hogy jelentős csökkenést érjenek el testi sértések és hasonló bűncselekmények terén. Sokan azonban ennek tudatában is a halálbüntetés mellett érvelnek, valószínűleg azért, mert abban a körzetben, ahol megválasztották őket, ez a választói elvárás – tették hozzá forrásaink, akik szerint a támogató képviselők főként a szegényebb, kelet-magyarországi körzetekből kerültek be az Országgyűlésbe.
Kötelességből rágja meg a kormány

Erősen megkérdőjelezhető az erkölcsi szilárdsága azoknak a képviselőtársaknak, akik aktuálpolitikai okokból hajlandóak felvetni ezt az ügyet, mondta egy halálbüntetés-ellenes kormánypárti politikus. A képviselő szerint a halálbüntetés támogatása nem egyeztethető össze a keresztény konzervativizmussal. Szerinte elég, ha az ellenoldal odafigyel arra, mi történt az elmúlt években a móri bankrablás bírósági eljárásban.

Egy kormányzati tisztséget is betöltő kormánypárti képviselő az Indexnek azt mondta: a kormányzati apparátus mindössze azért foglalkozik a kérdéssel, mert a Jobbik már benyújtott egy erről szóló módosító javaslatot. A kormányzatnak pedig minden módosító javaslatot meg kell vizsgálni – mondta a forrás. Hozzátette azonban: a kormány nyilván még mérlegelni sem fogja a javaslat elfogadását.

A halálbüntetés szóba került az alaptörvény tavalyi vitája során is. Egy, a témára rálátó kormánypárti képviselő szerint a frakcióülésen a kérdés akkor az élethez való jog, illetve a magzati élet védelme miatt került szóba. Az alaptörvény több esetben is alapul vette az európai emberjogi chartát, amely kimondta a halálbüntetés tilalmát. Ezt azonban végül szó szerint nem vette át az új alkotmány, tartalmazza viszont „az élethez való jogot”, amire hivatkozva levezethető a halálbüntetés tilalma, tette hozzá a forrás.
Próbálkozások a visszaállításra

Magyarországon 1990 óta nincs halálbüntetés, de visszaállítására érdekében újra és újra felbukkannak kezdeményezések, és az állampolgárok többsége még ma is pártolja a halálbüntetés alkalmazását.

Tóth Tamás volt sárszentmihályi polgármester például évekig próbálkozott a visszaállítás kérdésének napirendre tűzésével. Népszavazási indítványaival rendszeres látogatója volt az Országos Választási Bizottság üléseinek, ahol azonban az ország nemzetközi szerződései miatt rendszeresen elutasították a kezdeményezéseit. Két elutasítás után, 1999-ben végül odáig jutott, hogy hitelesítették népi kezdeményezése aláírásgyűjtési ívét, de a kezdeményezés végül elhalt. Tóth Tamás azért indította el magánakcióját az élet elleni bűncselekményekre kiszabható büntetések szigorításáért, mert 1992-ben fiát brutálisan meggyilkolták.

A magyar Alkotmánybíróság 1990-ben határozatban mondta ki, hogy a halálbüntetés alkotmányellenes, és meg is semmisítette az összes erre vonatkozó jogszabályi rendelkezést. A rendszerváltás idején az alkotmánybírói testületben nem volt egyetlen bíró sem, aki a halálbüntetés alkotmányossága mellett foglalt volna állást.
Nemzetközi egyezmények tiltják

Tóth Zoltán, az Országos Választási Iroda korábbi vezetője 2004-ben a Jogi Fórumon publikált tanulmányában azt állította, 2004. május 1-jétől, Magyarország EU-be való belépésétől kezdve a halálbüntetés visszaállítása visszavonhatatlanul tilos lesz, miután az Európai Unió 2000 decemberében elfogadott, az Alapvető Jogok Chartája 2. Cikkének 2. pontja leszögezi: „senkit sem szabad halálra ítélni, sem kivégezni.”
Halálbüntetés-ellenes tüntetés Brüsszelben, George W. Bush amerikai elnök 2001-es látogatásakorFotó: Sean Gallup

Magyarország korábban is elkötelezte magát két nemzetközi egyezménnyel arra, hogy tiltja a halálos ítéletek kimondását. Az 1950-ben elfogadott Római Egyezményként ismert, Emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló megállapodás, valamint az ENSZ-ben 1989-ben elfogadott Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya hatálya is kiterjedt az országra, miután az előbbit 1995-ben, az utóbbit pedig mind a nyolc kiegészítő jegyzőkönyvével együtt az Európa Tanácsba való felvételünk után, 1993-ban ratifikálta az országgyűlés.

Ezekből az egyezményekből elvileg kiléphetne az ország, de ez már a Tóth-féle tanulmány szerint sem lett volna jó politikai ötlet: mert ugyan tény, hogy „nemzetközi jogilag semmilyen hátrány nem érhetné ebből Magyarországot, más kérdés, hogy a jelenlegi körülmények között és a mai nemzetközi tendenciák fényében ez politikailag felérne egy öngyilkossággal”.

forrás:index.hu

Fidesz hat eine starke Basis der Todesstrafe

Sie wissen, dass Ungarn internationale Verträge können nicht durch ein oder zwei Dutzend Vertreter der Fidesz noch halten Stossen das Thema der Todesstrafe, Pro-Regierungs-Fraktion. Ein heftiger Fidesz auch sprach vor kurzem in einer Plenarsitzung, die Ausführung vorstellen.

“Ich weiß auch, dass im Parlament, und auch ich bin nicht allein Fidesz-Fraktion, der die Todesstrafe unterstützt, die Einführung der brutalsten Verbrecher. Viele Menschen glauben, dass wohlgenährte und brauchen nicht weiter zu arbeiten Bürgerinnen und Bürger in das Geld des Steuerzahlers ist die schwersten Verbrechen, sondern mit äußerster Strenge gegen sie zu handeln “- so Stephen Glückliche Fidesz parlamentarischen Vertreter der Opposition im Mai.

Die Heves Politiker, dass ich brauchen würde, um wieder einzuführen drastisches Sparprogramm, weil “mehr” zu einem tragischen Vorfall zu hören, wenn “älter, gefährdeten Menschen gegen brutale Verbrechen begehen.”
Ein oder zwei Dutzend Unterstützung

Mehrere Pro-Regierungs-Vertretern auch bestätigt, den Index zu den letzten Wochen des Strafgesetzbuches (StGB), während im letzten Jahr das Grundgesetz ist, hat die Debatte mehrmals wegen der Pro-Regierungs-Fraktionen in der Frage der Todesstrafe. Anthony Rogan Pressekonferenz Montag, der Fidesz-Fraktionschef auch eingeräumt, dass es Pro-Regierungs-Vertreter, die das Thema angesprochen und stritt mit ihm. Rogan fügte jedoch hinzu, dass der Fidesz-Fraktion keine Unterstützung für diese Art der Änderung.
Rogan Anthony Foto: Stephen Huszti

Laut Quellen der Index nicht Meinung nach ist es nur gelegentlich eingeblendet wird, zeigten die Pro-Regierungs-Gruppentreffen statt in den Diskussionen, dass mindestens ein oder zwei Dutzend Vertreter sympathisch zu restaurieren, oder sogar auch zu stimmen, um ein solches Gesetz Veränderung beitragen. Die Vertreter sagten, dass sie nicht auf die Frage nach dem Anteil der Befürworter stimmen kann geschlossen werden, dass rund zwei Dutzend Vertreter der Fraktionssitzung, der laut, glücklich, oder wenn andere ihre Thema sprechen zu genehmigen. All dies am Montag im Parlament wollte etwas glücklich zu hinterfragen, sondern wandte sich der Vertreter will nicht raus aus der Kammer, und später die Seite wurde nicht gefunden worden.

Die Abgeordneten von Pro-Regierungs-Fraktion die Mehrheit der Mitglieder sind sich bewusst, dass in Ungarn die internationalen Übereinkommen, es nicht möglich ist, die Todesstrafe wieder herzustellen, auch in der Recovery Pro wachsende Zahl der schweren bűncseleményről auf Rhetorik auch kontrastiert mit Sandor Pinter Interior Das Argument, die regelmäßig behauptet, dass die Da der Wechsel der Regierung getroffen wurden ausreichend, um eine signifikante Reduktion der Körperverletzung und ähnliche Verbrechen in der Region zu erreichen. Doch viele Menschen Kenntnis von der Todesstrafe argumentieren, wahrscheinlich, weil in dem Bezirk, in dem sie gewählt wurden, ist es der Wähler Erwartungen – sie hinzugefügt Quellen, dass die tragenden Elemente vor allem in den ärmeren, Ostungarn Zonen in der Nationalversammlung wurden eingeführt sagen.
Kauen Sie die Regierung von Pflicht

Höchst fragwürdige moralische Kraft der Mitarbeiter zwischen jenen Vertretern, die bereit sind, um aktuelle politische Gründe, um diese Angelegenheit zu erheben seien, sagte ein Anti-Todesstrafe, Pro-Regierungs-Politiker. Die MEP Unterstützung für die Todesstrafe ist unvereinbar mit der christlichen Konservativismus. Ihm zufolge genug, um ein Auge auf der gegenüberliegenden Seite von dem, was passiert in den letzten Jahren zu halten, die Mór Bankraub in gerichtlichen Verfahren.

Ein Regierungsbüro ist im Besitz einer Pro-Regierungs-Vertreter in den Index, der sagte, nur weil der Staatsapparat dieses Thema angehen zu, weil das Recht hat bereits einen Vorschlag über diesen Änderungsantrag eingereicht. Die Regierung wird Änderungsvorschläge geprüft werden – so die Quelle. Er fügte jedoch hinzu, die Regierung offensichtlich geht nicht um die Annahme des Vorschlags zu prüfen.

Die Todesstrafe wurde in der Debatte erhoben worden im letzten Jahr, das Grundgesetz als auch. Eines der Themen rálátó Pro-Regierungs-Fraktionssitzung wurden die Vertreter, dass die Frage des Rechts auf Leben oder der Schutz des fötalen Lebens betrachtet wird. Das Grundgesetz wurde in mehreren Fällen in der Europäischen Menschenrechts-Charta, die die Todesstrafe erklärt basiert. Dies erwies sich als nicht wörtlich übernahm die neue Verfassung enthält jedoch “das Recht auf Leben” und bezieht sich auf das, was abgeleitet von dem Verbot der Todesstrafe, sagte die Quelle.
Versuche zur Wiederherstellung

Ungarn seit 1990, keine Todesstrafe, sondern um die Wiederherstellung Initiativen tauchen immer und immer wieder, und die Mehrheit der Bürger bevorzugen immer noch die Todesstrafe.

Tamas Toth Sárszentmihály war viele Jahre Bürgermeister zum Beispiel versucht, die Frage der Bewältigung der Tagesordnung wiederherzustellen. Einreichungen bei der Volksabstimmung war ein regelmäßiger Besucher der Nationalen Wahlkommission Treffen, aber wo das Land internationale Verträge regelmäßig abgelehnt, weil der Initiativen. Nach zwei Ablehnungen im Jahr 1999 endlich den Punkt erreicht, dass die Volksinitiative Unterschrift sammeln zertifizierten Kurve, aber die Initiative endgültig tot ist. Tamas Toth hat eine private Klage gegen die Verbrechen des Lebens szigorításáért Strafen ins Leben gerufen, weil sein Sohn wurde brutal im Jahr 1992 ermordet.

Das ungarische Verfassungsgericht die Entscheidung von 1990 festgestellt, dass die Todesstrafe verfassungswidrig sei, und er zerstört die ganze einschlägige gesetzliche Regelung. Die Übergangszeit der Verfassungsgerichtsbarkeit hat nicht einen einzigen Richter, der die Verfassungsmäßigkeit der Todesstrafe ist außerdem, einen Job zu haben hat.
Internationale Konventionen verbieten

Zoltan Toth, ehemaliger Leiter des National Election Office 2004-Studie in der Legal Forum veröffentlicht angegeben, 2004. 1. Mai von Ungarn nach dem EU-Beitritt, von der Restaurierung der Todesstrafe wird nicht unwiderruflich sein, nachdem die Europäische Union im Dezember 2000 verabschiedet, der zweite Charta der Grundrechte 2 des Artikels Paragraph besagt, dass “niemand zum Tode verurteilt oder hingerichtet werden sollten.”
Anti-Todesstrafe-Demonstration in Brüssel, George W. Bush-Besuch im Jahr 2001, Foto: Sean Gallup

Ungarn hatte auch zwei internationale Verträge, die die Erklärung von Todesurteilen zu verbieten verpflichtet. Im Jahr 1950 verabschiedete im Übereinkommen von Rom, wie die Menschenrechte und Grundfreiheiten Vereinbarung bekannt, und den Vereinten Nationen verabschiedete im Jahr 1989 über bürgerliche und politische Rechte Internationaler Pakt über den Umfang an das Land wurde nach dem ehemaligen im Jahre 1995 erweitert, und die letzteren sind zusätzliche acht Minuten des Europarates nach ihrer Aufnahme im Jahr 1993 vom Parlament ratifiziert.

Diese Konventionen grundsätzlich kiléphetne das Land, aber dies ist die Toth-Studie, wäre gut gewesen, politische Idee zu haben: es ist eine Tatsache, dass “das Völkerrecht keine Nachteile können nicht nur aus Ungarn zu verlassen, ist eine andere Sache, dass die gegenwärtigen Umstände und die Gegenwart internationale Trends in diesem leben bis zu einem politischen Selbstmord. ”

Quelle: index.hu

Leave a Reply 362 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: