< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Méregdrága úszó célpontok – modern és alkalmatlan Kína kiröhögte az USA legújabb haditengerészeti csodáját

| Mobile | RSS

Méregdrága úszó célpontok – modern és alkalmatlan Kína kiröhögte az USA legújabb haditengerészeti csodáját

Csak idő kérdése és hadrendbe áll az USA haditengerészetének legújabb üdvöskéje a DDG-1000. Dacára borsos árának egyesek szerint néhány halászhajó elég lehet ahhoz, hogy hullámsírba küldje.

Bár az amerikai haditengerészetről van szó, a DDR-1000 kivételesen nem egy újfajta repülőgép-anyahajó, hanem egy szuper lopakodó képességekkel rendelkező romboló, amiben Amerika tengeri fegyverrendszerének jövőjét látják. A hadihajót már fejlesztik egy ideje eleddig mintegy 3 milliárd dollárt öltek bele, de a kutatások és fejlesztések végösszege várhatóan ennek a duplája lesz.

A bejelentés kapcsán, hogy az USA a közeljövőben flottája 60%-át vezényli az erősen kínai érdekszférának tekinthető Ázsia-csendes-óceáni régióba – ahova bizonyára az új rombolót is felvonultatják – nem meglepő, hogy pekingi illetékesek is felszólaltak az új lélekvesztő kapcsán, méghozzá nem a félelemtől reszketve. Zhang Zhaozhong admirális szerint a DDG-1000 halálra van ítélve.

Zhaozhong szerint a US Navy feleslegesen öl hihetetlen pénzeket szükségtelenül bonyolult technológiákba. Az admirális úgy véli, bár a hajó dizájnja lenyűgöző, egy robbanószerrel megrakott halászhajóraj képes a tenger fenekére küldeni, ha úgy hozza a szükség.

2008-ban Barry McCullough admirális azt nyilatkozta “a DDG-1000 nem képes védekezni légi támadás ellen” és, hogy a hajó gyakorlatilag képtelen felfelé tüzelni, ezáltal nagyon kényelmes (és drága) célpontot nyújtva az ellenséges repülőknek. Ugyanebben az időben állította egy haditengerészeti forrás, hogy a romboló “képes szállítani és akár ki is lőni hagyományos rakétákat, de a DDG-1000 harci rendszere nem tudja ráirányítani ezeket a rakétákat a célpontra”.

Nem ez a hajó az első a Pentagon méregdrága, ugyanakkor messze nem tökéletes járműveinek sorában. Bár az impresszív anyahajóflotta hatékonyságát (és túlélési esélyeit) komolyabb ellenféllel vívandó háború idején egyelőre csak a találgatni lehet, az biztos, hogy a légierő F-22 Raptor lopakodó gépeit – amely repülők eddig több mint 77 milliárd dollárba fájtak az adófizetőknek – 2010-ben a földre parancsolták, amiért azokkal nem biztonságos repülni. Nemrég a pilóták kijelentették addig nem szállnak fel a gépekkel, amíg az összes hibát ki nem javítják rajtuk.

Mindemellett körülbelül 400 milliárd dollár értékű high-tech F-35-ös vadászgépet parkoltattak le már nem kevesebb, mint három alakalommal. Noha a haditengerészet eredetileg 32 DDG-1000 hajót rendelt, több alkalommal is csökkentették az igényt. Az első romboló elkészülte után várhatóan csak két testvérhajó szeli majd a tengereket.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 214 megnézve, 1 alkalommal mai nap |