< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: PONTA ÉS FRUNDA IS TÁMADJA KÖVÉRT

| Mobile | RSS

PONTA ÉS FRUNDA IS TÁMADJA KÖVÉRT

2012. június 7. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A román kormányfő szerint Kövér radikalizálja az erdélyi magyarokat – Az RMDSZ sérelmezi, hogy a másik két terdélyi pártot támogatják

Kövér Lászlónak, a magyar Országgyűlés elnökének erdélyi látogatása nem egyedi eset, hanem egy stratégia része, amellyel “radikalizálni kívánják a romániai magyar közösséget a román állam intézményei ellen” – jelentette ki csütörtökön Victor Ponta román miniszterelnök. Eközben Magyarország alkotmányának megsértésével vádolta Kövért Frunda György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora Kövér Lászlót és Németh Zsolt külügyi államtitkárt.

Kövér Lászlónak, a magyar Országgyűlés elnökének erdélyi látogatása nem egyedi eset, hanem egy stratégia része, amellyel “radikalizálni kívánják a romániai magyar közösséget a román állam intézményei ellen” – jelentette ki csütörtökön Victor Ponta román miniszterelnök. Eközben az RMDSZ is támadta a házelnököt, amiatt, hogy nem az RMDSZ-t, hanem a másik két erdélyi magyar pártot támogatják a választási kampányban.

A kormányfő kampánykörúton vett részt Szatmárnémetiben, mivel vasárnap helyhatósági választásokat rendeznek Romániában. Ponta szerint Kövér “megsértette már a tisztelet és a jószomszédi viszony normáit”, és a román hatóságok figyelemmel kísérik, hogy megszegi-e a törvényeket is.

RMDSZ: Az erdélyi magyarságot 20 éve az RMDSZ képvisel

Funda – aki az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje – úgy véli, Kövér és Németh azzal sértette meg a magyar alkotmányt, hogy a Magyar Polgári Pártot (MPP), valamint az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) támogatják a romániai helyhatósági választási kampányban, miközben Frunda szerint a magyar alkotmány kimondja, hogy a magyar kormánynak a határon túli magyarság választott képviselőit kell támogatnia.

A szenátor emlékeztetett, hogy több mint húsz éve az RMDSZ képviseli az erdélyi magyarságot.

A Fidesz az Európai Néppárt (EPP) alapszabályzatát és a nemzetközi pártegyezségeket is felrúgja – hangoztatta Frunda, hiszen az EPP-nek tagja mind a Fidesz, mind az RMDSZ, így Frunda szerint Orbán Viktor politikai alakulatának az RMDSZ-t kellene támogatnia – olvasható az erdélyi magyar lapokban.

Kövér kabinetfőnöke szerint Frunda György valótlanságokat állít

Kövér László kabinetfőnöke szerint Frunda György, az RMDSZ szenátora nem ismeri a magyarországi alaptörvényt, ezért valótlanságokat állít, amikor annak megsértésével vádolja a magyar házelnököt. Veress László a román kormányfő nyilatkozatára is reagált az MTI-nek, és azt mondta: Kövér László azt az európai stratégiát követi, amelynek lényege, hogy összetartozunk.

Veress kiemelte: nagyon lebecsüli az erdélyi magyarságot az, aki úgy gondolj, hogy akár választási kampányokban, akár azon kívül, az erdélyi magyarok, szavazók befolyásolhatók. Az erdélyi magyarságnak joga van a tájékozódáshoz, ugyanúgy, mint a határon túli román közösségeknek is – szögezte le.

Victor Ponta román miniszterelnök nyilatkozatára – miszerint Kövér Lászlónak, a magyar Országgyűlés elnökének erdélyi látogatása nem egyedi eset, hanem egy stratégia része, amellyel “radikalizálni kívánják a romániai magyar közösséget a román állam intézményei ellen” – azt mondta: a magyar házelnök ugyanazt a stratégiát követi, mint a román politika követ a határon túli román közösségek esetében. Azt az európai stratégiát, hogy összetartozunk – mondta.

Bízunk abban, hogy a román kormánnyal együtt tudunk működni a határon túli magyar, illetve a határon túli román közösségek helyzetének javításában – fogalmazott Kövér László kabinetfőnöke.
MHO/MT

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 238 megnézve, 1 alkalommal mai nap |