< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Új rend: a gyerekek 80 százaléka már a minimumhoz sem juthat el

| Mobile | RSS

Új rend: a gyerekek 80 százaléka már a minimumhoz sem juthat el

2012. június 7. | hozzászólás | Közélet

Megosztotta a Fidesz-frakciót a szakképzési törvény módosítása. A Nemzetgazdasági Minisztérium az utolsó pillanatban benyújtott változtatásával a képzési idő egyharmadában határozta volna meg a közismereti oktatást, míg Pokorni Zoltán fideszes képviselő, volt oktatási miniszter javaslatában a “minimum 33 százalék” állt. Pokornit korábban támogatta a frakció, hétfőn viszont leszavazták.

Hétfőn hosszas vita után végül a kormány által benyújtott változatot fogadták el. Eszerint a szakiskolai képzésben valamennyi évfolyamon együttesen rendelkezésre álló időkeret egyharmadában rögzítették a Nemzeti Alaptantervben (NAT) meghatározottak átadását.

Eddig a képzés felét tette ki a közismereti oktatás, vagyis 2 év közismereti képzést követett 2 év szakmai képzés. A szakképzés 3 évre csökkentése miatt az új szabályozás azt jelenti, hogy a közismereti képzés a felére csökkent annak érdekében, hogy a szakképzés ideje ugyanannyi maradjon.
De jó-e az, hogy minimálisra szűkül a szakiskolákban az általános képzést szolgáló oktatás óraszáma, és a szakközépiskolákban is szűkül az az időkeret, amelyben nem szakmai képzésről lesz szó? A NAT várhatóan a gimnáziumokba járók, tehát a 14-19 éves korosztályba tartozók csupán 20 százaléka számára lesz releváns, és csak az ő számukra fogja megadni az éppen ezért már-már komikus megnevezéssel közműveltségnek titulált, a “nemzet közös műveltségének” elképzelt tudásanyagot – vélekedik a Hálózat a Tanszabadságért. A HAT szerint nincs szó semmiféle közműveltségről, ha pedig valaki a NAT-ban szereplő közműveltségi tartalom minimális jellegét emeli ki, akkor legalább furcsának kell tartania, hogy a gyerekek, fiatalok 80 százaléka ehhez a minimumhoz – legalábbis az iskolarendszerben kapott nevelés keretei között – el sem juthat.

A szakiskolának arra kell felkészíteni a tanulót, hogy ötven évig helyt tudjon állni a munkaerő-piacon. Ehhez pedig a szakmunkásnak az adott szakma készségein kívül szakmaközi és szakmától független készségekre is szüksége van – hangsúlyozták.

– A szakiskolákba sajnos nem csupán azok a gyerekek kerülnek, akik valamilyen szakmát szeretnének tanulni. Sok esetben arról van szó, hogy képességeik alapján nem tudnak bekerülni más intézménybe. A hiányos képességekre, ami tanulási zavarokra, viselkedészavarokra vezethető vissza, a korábbi kétéves közismereti képzés nélkül elképzelhetetlennek tartom, hogy helyt tudjanak állni a szakma elsajátításában – mondta el a STOPnak az egyik oktatási központ és szakképző iskola munkatársa, majd hozzátette, a szakképzésben tanuló fiatalokat lehet, hogy kevésbé érdekli a magyar nyelv és irodalom, ettől függetlenül értéket képvisel, amit át kell adni. – Eddig sokszor okoztak az iskolából való korai kibukást az első két évben tanult általános műveltségi tárgyak, de az esélyegyenlőség érdekében nem mondhatjuk azt, hogy pont ezeket az egyébként is hátrányos helyzetű gyerekeket fosztjuk meg az alapműveltség átadásától. Ennek az alapképzésnek a hiánya nem csak a további iskolai tanulmányok elsajátításában, de az azt követő életben is súlyos hátrányokat fog okozni.

A KSH adatai szerint a legalacsonyabb végzettségűek a legkevésbé keresettek a munkaerőpiacon, és ha hozzátesszük azt, hogy az általános műveltségük is elég hiányos lesz az iskolából kikerülve, akkor komoly társadalmi problémákkal kell szembenézni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint arra kell koncentrálni, hogy rendkívül nagy a bukások, évfolyamismétlések aránya a szakiskolák első két évfolyamán. Annak érdekében, hogy ne morzsolódjanak le szakmai végzettség nélkül a fiatalok, időben el kell kezdeni a szakmai képzést, ahol a sikerélmények hatására elképzelhetőbb a sikeres szakmaszerzés. – Az alapvető kompetenciákkal sem rendelkező diákokat pedig az általános iskolák a szakiskolák helyett a “Híd-Programokba” irányíthatják, amelyeknek kifejezetten a felzárkóztatás lesz a feladatuk – tette hozzá a minisztérium.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 189 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: