< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Schmidt Mária milliókat sértegetett: nem csillapul a botrány

| Mobile | RSS

Schmidt Mária milliókat sértegetett: nem csillapul a botrány

Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója egy hosszú elemzése végén úgy fogalmazott, hogy “olcsó, kisigényű, jól képzett, szorgalmas munkaerő áll szemben a mi elkényelmesedett, nagyigényű, ellustult és főleg felelősséget vállalni nem akaró dolgozóinkkal.”

Portálunk már ismertette az első felháborodott kommentárokat.

Pénteken Scheiring Gábor LMP-s országgyűlési képviselő szenvedélyes blogbejegyzésben utasította vissza Schmidt Mária megfogalmazását és azt a társadalomképet és gazdasági stratégiai elképzelést, amelyből ez táplálkozik.
“Magyarország válasz út előtt áll. Az egyik lehetőség a Kínából ismert kaszárnya-kapitalizmus, ahol a munkavállalói jogokat hírből sem ismerik, a cél éhbérért valamely alacsony hozzáadott értékű, összeszerelő munka elvégzése. Mikor Schmidt asszony epekedve beszél az “olcsó, kisigényű, jól képzett, szorgalmas munkaerőről “, akkor valójában azt a 19. századi kapitalizmus modellt sírja vissza, amiben mindent meg lehetett tenni a munkavállalóval. A másik lehetőség egy észak-nyugat európai típusú, skandináv-modell követése, ahol a kitörést nem a csereszabatos, jogaitól megfosztott munkaerőben látjuk, hanem éppen hogy a kiszámítható életfeltételekben, az egészségügybe és az oktatásba, azaz az emberbe való befektetésben, a helyi kis és közepes vállalkozások megerősítésében és a munkavállalók képviseleteivel, a szakszervezetekkel folytatott folyamatos párbeszédben.
Van alternatíva a Fidesz újfeudalizmusával szemben” – írta Scheiring Gábor.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 382 megnézve, 1 alkalommal mai nap |