< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Üzent az IMF: Itt a követelések teljes listája – súlyos a helyzet IMF: Európának fel kell tőkésítenie bankjait

| Mobile | RSS

Üzent az IMF: Itt a követelések teljes listája – súlyos a helyzet IMF: Európának fel kell tőkésítenie bankjait

Kulcsfontosságú az európai bankok egészségének helyreállítása a világgazdaság megerősítése szempontjából – jelentette ki Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója egy New Yorkban pénteken elmondott beszédében.

Az európai vezetőknek sürgősen fel kell tőkésíteniük a bankokat, és hosszú távon a monetáris unió mellett meg kell teremteniük a pénzügyi uniót is. A legfontosabb intézkedések az egyesített bankfelügyelet és egy egységes betétbiztosítási alap létrehozása, valamint az egyre mélyebb fiskális integráció. Az európai bankokat elsősorban Európának kell rendbe tennie – tette hozzá. A vezérigazgató a beszédet a világ gazdasági, politikai, tudományos és médiaipari vezetőinek évenként megrendezett, ezúttal New Yorkban tartott munkavacsoráján mondta el.

Már öt év telt el a pénzügyi válság kezdete óta, de még mindig nagy szükség van a globális pénzügyi rendszert megreformáló újabb lépésekre, ami azt jelenti, hogy erősíteni kell a válságmenedzselés eszközeit és a rendszer teljes szerkezetét – állítja Lagarde.

Rámutatott az események egy ördögi körére, amely gyengíti a növekedést, és amelyet meg kell törni: kezdetben nőnek a pénzügyi feszültségek, amire a politikusok valahogy reagálnak, de csak újabb feszültségek keletkeznek. „A politikusoknak világos cselekvési tervet kell készíteniük, és nem csak a következő öt vagy tíz évre kell előretekinteniük, hanem közelebbre, a következő hetekre és hónapokra is” – szögezte le.

Az IMF becslése szerint a spanyol bankoknak az ország pénzügyi rendszerén elvégzett stresszteszt után legalább 40 milliárd eurós tőkepótlásra van szükségük ahhoz, hogy el tudják viselni a veszélyes gazdasági viszonyokat, de jó, ha nagyobb ez az összeg, hogy alaposan át tudják alakítani a bajba jutott bankok szerkezetét. Ez a fő megállapítása a globális hitelintézet pénteken kiadott jelentésének. A spanyol pénzügyi szektort jól igazgatják, mégis sebezhető – teszi hozzá az IMF.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő csütörtökön egyszerre három fokozattal minősítette le Spanyolországot, egyebek mellett arra a becslésére hivatkozva, hogy a spanyol bankrendszer rendbetétele a spanyol hazai össztermék (GDP) 9 százalékával egyenlő költségvetési forrást is felemészthet, ami hozzávetőleg 60 milliárd euró lesz, de elérheti a 100 milliárdot is.

Soraya Saenz de Santamaria spanyol kormányfő-helyettes pénteken közölte, hogy Madrid még júniusban eldönti: kér-e pénzügyi mentőcsomagot. De előbb megvárja az IMF és két független könyvvizsgáló cég erre vonatkozó értékelését.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 221 megnézve, 1 alkalommal mai nap |