< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Kiadták a riasztást: jég és tornádó is lecsaphat

| Mobile | RSS

Kiadták a riasztást: jég és tornádó is lecsaphat

2012. június 10. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A várható heves zivatarok miatt hét megyére a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ. A Duna–Tisza közén és a Tiszántúlon akár 120 km/órás szél, 5 cm átmérőjű jég és tornádó is kialakulhat.

Nógrád megyében és a közeli kistérségekben, valamint Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár Bereg megyében a várható viharok miatt elrendelte az első fokú veszélyriasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat, ezeken a területeken 1-3 órán belül kialakulhatnak olyan intenzív zivatarok, amelyeket viharos erősségű szél, jégeső és felhőszakadás kísér.

A várható heves zivatarok miatt hét megyére a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap. A meteorológiai szolgálat honlapján piros színnel jelölték, vagyis harmadfokú figyelmeztetés van érvényben Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád és Békés megyére.

Reisz András, a meteorológiai szolgálat munkatársa elmondta: azokon a területeken, ahol a legmagasabb fokú figyelmeztetést adták ki, nagy valószínűséggel alakulhatnak ki nagyobb területen olyan zivatarok, amelyeket óránként 100-120 kilométeres erősségű szél kísér, rövid idő alatt nagy mennyiségű, akár 50 milliméter eső hullhat, továbbá kialakulhat jégeső, amelyben akár 5 centiméternél nagyobb jégdarabok is hullhatnak.

Szintén hét megyében – Pest, Nógrád, Bács-Kiskun, Fejér, Tolna, Baranya és Somogy megyében – másodfokú, az ország észak-nyugati területein pedig elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Reisz András közölte: a késő délutáni óráktól kell készülni a heves zivatarokra, a Dél-alföldön és a Tiszántúlon az éjszakai órákban is lehetnek viharok. Hozzátette: hétfőn kevesebb helyen, inkább a déli megyékben lehet számítani intenzívebb esőzésre, kedden viszont ismét várható egy, az országon átvonuló zivatar.

5 centis jég is jöhet

A jelenlegi előrejelzések szerint viszont a jövő hét közepétől megváltozik az időjárás. Napos, száraz, „strandidőre” készülhetünk, a hétvégén a maximum hőmérséklet ismét 30 Celsius-fok körül alakulhat – mondta a meteorológus.A Magyarország időjárását napok óta meghatározó, újra és újra behullámzó veszteglő front vasárnap is fő alakítója lesz légkörünknek.

A viharvadász 2-es fokozatot adott ki, ugyanis elsősorban a Duna–Tisza közén és a Tiszántúlon fokozottan veszélyes szupercellák kifejlődésére van lehetőség, akár igen heves eseményekkel. Napközben csak itt-ott lehet rájuk számítani, de amennyiben kialakulnak, akár 120 km/órás szél, 5 cm átmérőjű jég és tornádó is kísérheti őket. Fontos tehát hangsúlyozni, hogy ez nem a teljes említett területet lefedő általános időjárás lesz, hanem a helyenként fellépő viharok helyi kísérőjelensége.

Estétől, illetve az éjszaka folyamán azonban kiterjedt zivatarrendszer felépülésére kell számítani, ami főleg a délkeleti országrészt, valamint a Délvidék és Erdély határ közeli régióját érintheti. Itt megfelelő terepviszonyok esetén akár úgynevezett hirtelen árvíz is felléphet.

További részletes elemzés a vasárnapi időjárásról: szupercella.hu

forrás:mno.hu

Leave a Reply 273 megnézve, 1 alkalommal mai nap |