< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A vállalatok szerint gyakori a korrupció Magyarországon

| Mobile | RSS

A vállalatok szerint gyakori a korrupció Magyarországon

A cégek 58 százaléka véli úgy, hogy sok nálunk a megvesztegetés, a kelet- és közép-európai régió vállalatainál becsültátlag csak 51 százalék.

Magyarországon a vállalatok szerint gyakori a korrupció, a cégek 58 százaléka véli úgy, hogy sok a megvesztegetés, a kelet- és közép-európai régió vállalatainál becsült átlag csak 51 százalék – állapította meg az Ernst and Young 12. globális visszaélési felmérése.

Bíró Ferenc, az Ernst and Young igazgatója a Világgazdaság és a társaság által szervezett, a Patrióta gazdaságpolitika – Korrupció nélkül is van üzlet című keddi, budapesti fórumon elmondta: globálisan 39 százalék a mutató, a nyugat-európai átlag pedig 22 százalék.

Kifejtette: a felmérések szerint a vállalkozások éves árbevételének 5-7 százaléka folyik el ellenőrizetlen módon.

A felmérésben megkérdezett magyar cégek etikátlannak tartották a korrupciót, 32 százalékuk szerint azonban elfogadható az ajándékozás, ha az ügyfelek megtartásáról van szó. Ez az arány 2010-ben még csak 14 százalékot tett ki.

A megvesztegetés ellen a legtöbb vállalat – mintegy 90 százalék – a belső ellenőrzést használja. Az előadó felhívta a figyelmet a vezetők felelősségére a vesztegetések megakadályozásában, és fontosnak nevezte a személyes példamutatást, az átláthatóság biztosítását.
A magyarországi vállalatok a közép- és kelet-európai régió átlagánál (71 százalék) nagyobb arányban (78 százalék) gondolják úgy, hogy a hatóságok hajlandóak kivizsgálni a korrupciós ügyeket. Úgy vélik azonban, hogy ezek a vizsgálatok kevéssé hatékonyak, és csak kevés ügyben születik terhelő ítélet.

Gajdos Róbert, a Közbeszerzési Hatóság elnöke szerint az új közbeszerzési törvény jó, mert bár nem korrupcióellenes törvény, de ha a jogszabályt helyesen alkalmazzák, az segítheti a megvesztegetések elleni fellépést. Úgy vélekedett, hogy Magyarország a korrupció elleni fellépésben nem rosszabb az európai átlagnál.
Elmondta, hogy a közbeszerzési etikai kódex összeállításán most dolgoznak, a dokumentumot széles körű társadalmi egyeztetésre kívánják bocsátani.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára a kormány korrupciómegelőzési programjára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: a kormány az adófizetők pénzét költi, ezért fontos a takarékosság, köztük a megvesztegetés elleni fellépés, a korrupció megelőzése, szankcionálása. Megállapította, erre azért is szükség van, hogy helyreálljon az állami intézményekbe vetett bizalom.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 331 megnézve, 1 alkalommal mai nap |