< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Megkezdődött a pedofil edző pere

| Mobile | RSS

Megkezdődött a pedofil edző pere

2012. június 12. | hozzászólás | Életképek/bulvár

O. J. Simpson tárgyalása óta az egyik legnagyobb médiafigyelmet kiváltó per kezdődött meg hétfőn az Egyesült Államokban. A pennsylvaniai iskola 68 éves edzője ellen 52 vádpontot sorolt fel a bíróság, mintegy tíz fiatalkorú fiú ellen elkövetett szexuális bűntettel kapcsolatban. Az ügy kirobbanása óta az iskola vezetőségéből is fejek hullottak a porba.

A pennsylvaniai Bellefonte-ban megkezdődött Jerry Sandusky egykori amerikaifutball-fociedző pere – a férfi a vádak szerint 15 év alatt mintegy 10 fiatalkorú fiú kárára követett el szexuális zaklatást. A pennsylvaniai Penn State University 68 éves volt edzője összesen 52 vádponttal néz szembe, ám mindegyik esetben tagadja a vádakat. A nyugdíjas edző az ügyészség szerint az iskola amerikaifutball-programjával és ajándékokkal próbálta rávenni a fiatal fiúkat a szexuális kapcsolatra, amikre saját otthonában és az iskola épületeiben is sor került. Az ügyre heves médiafigyelem irányul az Egyesült Államokban, a bíróság épülete előtt műholdas közvetítőkocsik sorakoztak.

Sandusky ügyvédei korábban a tárgyalás elnapolását kérték, ám John Cleland bíró nem engedélyezte a halasztást. Pénteken az ügyvédek a vádak elejtetésére is kísérletet tettek, de ezúttal sem jártak sikerrel. A tárgyaláson az esküdtszéket hét nő és öt férfi alkotja. A Christian Science Monitor jelentése szerint Sandusky röviddel nyolc óra után, mosolyogva érkezett meg a bíróságra. A tárgyalás kilenc órakor kezdődött. A per során várhatóan több állítólagos áldozat is vallomást tesz majd a szexuális zaklatások ügyében. A korábban csak „1. áldozatként” megjelölt tanú meghallgatására várhatóan hétfőn vagy kedden kerül sor.
Segédedzőből cukros bácsi

Jerry Sandursky 1969 és 1999 között volt a Penn State Nittany Lions névre hallgató iskolai labdarúgó csapat segédedzője. 1977-ben ő alapította a Second Mile nevezetű jótékonysági szervezetet, ami a bajba jutott fiatalok felkarolását tűzte ki célul. 1998-ban aztán Sanduskyt gyermekek szexuális zaklatásával vádolták meg, ám hivatalosan vádat nem emeltek ellene. Egy évvel később nyugdíj ment, de továbbra is szabad bejárása volt az iskolai sportlétesítményekbe.

A szexuális zaklatások vizsgálata 2008-ban kezdődött meg, miután az „1. áldozat” néven emlegetett fiú anyja beszámolt arról, hogy a gyermekét szexuálisan zaklatta a volt segédedző. Sandusky 2005-ben és 2006-ban találkozott a fiúval a Second Mile program keretében, amikor az még csak 11-12 éves volt. A lefolytatott vizsgálat alatt a pennsylvaniai főügyész, Linda Kelly arra panaszkodott, hogy az iskolai tisztviselők nem tanúsítottak jelentős együttműködést az ügyben.

2010 decemberében Mike McQueary segédedző arról számolt be, hogy 2002-ben szemtanúja volt egy másik fiú zaklatásának. Vallomása szerint véletlenül nézett be az épület egyik zuhanyzójába, ahol egy meztelen, becslése szerint tízéves fiút látott, aki a falat támasztotta, mögötte pedig Sandusky állt. McQueary a későbbi meghallgatásokon nem tudta megerősíteni, hogy Sandusky éppen análisan közösült volna a fiatalkorúval. A segédedző ugyan jelentette a látottakat az iskola vezetésének, azonban az egyetlen reakció az volt, hogy a sportklub igazgatója megkérte Sanduskyt, ne hozzon több Second Mile programos gyereket a sportcsarnokba. A McQueary vallomásában szereplő fiú lett a „2. áldozat”.

A vizsgálat során az érintett személyek kivétel nélkül tagadták, hogy tudomásuk lett volna az esetről. Az iskola sportigazgatója, Tim Curley, illetve a pénzügyi vezető Gary Schultz azt hitték, hogy a segédedző csak viccel velük, ezért nem vették komolyan az ügyet.
Napvilágra került korábbi zaklatások

Annak ellenére, hogy 2002-ben a segédedzőt kitiltották a fő campusból, Sandusky nyári tábort szervezett a saját vállalkozásán keresztül, ami 2002-től 2008-ig zavartalanul üzemelt. A volt edző ekkor napi kapcsolatban állt a negyedik osztályos fiú gimnazistákkal.

Az ellene indított vizsgálat során összesen nyolc fiút találtak, akiket Sandusky biztosan zaklatott az 1994 és 2009 közötti időszakban. Közülük öt áldozat vallotta azt, hogy az edzőt a Second Mile program keretében ismerte meg. Egyikük szerint az edző rendszeresen elkísérte őket a zuhanyzóba, egy esetben pedig a saját merev péniszét adta a fiúk kezébe.

A vizsgálatok során összesen 20 molesztálási esetre került sor. Az iskola gondnoka arról számolt be, 2000-ben látta, ahogy Sandusky egy ismeretlen fiúval végez orális szexet. A gondnok a tárgyalás idejére idősek otthonába került, és szellemi leépülése miatt nem tartották alkalmasnak a vallomástételre.
Vádemelés

2011. november 4-én Linda Kelly főügyész 40 rendbeli szexuális bűncselekményt állapított meg a hároméves vizsgálat után, ami mára 52-re nőtt. Sandusky ellen vádat emeltek, majd letartóztatták. Az ügyben érintett volt még Graham Spanier, az iskola igazgatója, valamint a vezető futballedző, Joe Paterno is. Az igazgató kénytelen volt lemondani, Paternót a szezon közepén rúgták ki a csapat éléről. Gary Schultz igazgatóhelyettest és Tim Curley sportigazgatót is megrótta az esküdtszék, amiért nem reagáltak érdemben Mike McQueary segédedző jelentésére, sőt, letagadták azt a rendőrség előtt. Ellenük hamis tanúzás miatt indult eljárás. Sandusky a letartóztatása után letette a 250 000 dolláros óvadékot, azonban december 7-én újra letartóztattak, további szexuális visszaélések miatt.

2011. november 6-án, röviddel az ügy kirobbanása után az egyetem kirúgta Sanduskyt. Tim Curley azóta is adminisztratív szabadságon van, míg Gary Schultz lemondott posztjáról.
forrás:index.hu

Leave a Reply 218 megnézve, 1 alkalommal mai nap |