< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Minden hónap újabb áremelést hoz

| Mobile | RSS

Minden hónap újabb áremelést hoz

2012. június 12. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Az olcsó és kevésbé minőségi élelmiszerek árát lehet emelni, mert azokat még veszik; a benzinár némi levegőhöz juttatta az embereket; az idei áremelés jóval súlyosabb lehet, mint a 2011-es – publikálta a KSH a fogyasztói árakat.

A benzin és a gázolaj most a kormány legjobb barátja – ugyanis az üzemanyagok árának esése konszolidálta a fogyasztói árak növekedését, így a kabinet hosszú hónapok óta először deklarálhatja, hogy “jobban élünk, mint egy hónapja”. Persze csak egy picinykét – áprilisról májusra 0,2 százalékkal szelídültek a fogyasztói árak. Ám sok ok nincs az örömre, ugyanis az, hogy a benzinért és gázolajért 3.6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni áprilisban, mint májusban, nem a kormány gazdaságpolitikájának eredménye, hanem az olajpiaci folyamatok lekövetése.

Tény, hogy látszik a tendencia, miszerint a fogyasztói árak növekedési üteme csökken, ám év végéig nem tart ki szerintem ez a trend, magyarázta Simon Gábor. Az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának elnöke szerint ugyanis a külső hatások kedvezőtlenül befolyásolhatják a magyar gazdaságot: például az IMF-tárgyalások további csúszása még inkább meggyengítheti a forintot. Márpedig, figyelmeztetett Simon Gábor, pont a harmatgyenge forint miatt nem csökkenhet olyan tempóban a benzin ára, ahogy a világpiacon. Abban pedig a szocialista honatya biztos, hogy bárminemű csökkenést csak külső tényezők indokolhatnak, mivel a kormány a költségvetési ínség okán egyetlen forint adóról, járulékról sem mond le.

Ami az összképet illeti, amennyiben az előző év azonos időszaka az összehasonlítási alap, akkor 5,3 százalékkal ugrottak meg a fogyasztói árak, amennyiben csak az idei év kerül górcső alá, úgy 4,3 százalék a drágulás mértéke. Nem véletlen, hogy a szakértők szerint a tavalyinál erőteljesebb ütemben nőnek majd a fogyasztói árak. Egyrészt az infláció a tavaly decemberi 4,1%-ról áprilisra 5,7%-ra ugrott, s az év során várhatólag e szinten is marad. Másrészt a kiskereskedelem gyakorlatilag stagnált – az áruforgalom-csökkenést eddig áremelésekkel ellensúlyozták a kereskedők, és a amennyiben a jövőben még kevesebb portéka kel el, úgy a kereskedők ismét felkerekíthetik az árakat. Harmadrészt júliustól életbe lép az úgynevezett távközlési adó, ami főként a szolgáltatóiparban dolgozó cégek termékeit drágíthatja meg.

A jelek szerint az élelmiszerpiacon a minőségi termékek egy csöppet olcsóbbá váltak (leginkább a kereslet felpezsdítése érdekében), míg a kevésbé “anyagigényes” portékák ára felfelé araszol (egyszerűen azért, mert az olcsó termékekből vesznek többet). Így például a gyulai kolbász kilóját januárban még 3510 forintért vesztegették, most viszont 3370 forintot kérnek érte, míg a hat hónapja kilónként még 1160 forintot kóstáló párizsit mára 1190 forintra árazták be. Míg sok alapélelmiszer ára stagnál, illetve a szezonba lépő zöldségeké csökken, sok eddig alapvetőnek számító táplálékért jóval többet kell fizetni: egy tojás például már 45,4 forintot ér, míg fél éve 36,8 forintért meg lehetett venni. Így összességében az egy ember havi költésének mintegy 20 százalékát kitevő élelmiszerek idén majdnem 7 százalékkal drágultak.

A második legnagyobb tétele – havi mintegy 16 százalékos fogyasztási részesedése alapján – a közlekedés, ami összességében 3,6 százalékkal szív el több pénzt az emberektől, mint tavaly év végén. Egyébként ez a mutató egy hónapja még 6,1 százalék volt, de egy hónap alatt a világpiac tisztességesen visszakalapálta az árakat. Míg egy liternyi benzint áprilisban még 451 forintért lehetett tankolni, addig májusban ez a mennyiség 433 forintból kijött. Persze az árszint így is jócskán fölötte marad a januári 420 forintnak. (A gázolaj esetében 445, illetve 435 forint a két szám, így a dízel olcsóbb, mint év elején.)

A harmadik legnagyobb fogyasztási kategória a lakásszolgáltatás, víz, villamos energia, gáz és egyéb tüzelőanyagok köre – itt is töretlenül ívelnek fel az árak, 2011 decembere óta 4,3 százalékkal hasasodtak. A csatornadíj köbméterenként 357 forintról 376 forintra kerekedett, a szemétszállítás köbméterenkénti díja 317 forintról 332 forintra hízott, 10 KWH áram tarifája immár 486 forint, 13 forinttal több mint fél éve, a gáz köbméteréjért 130 helyett immár 136 forintot kérnek. (A drágulási rekorder egyébként a nép két “ópiuma”, a dohány és a szesz több mint 10 százalékkal kerül többe, a januárban még 609 forintért vesztegetett Sophianae cigaretta most már 386 forint.)

Immár egyértelműen kiderült, hogy az a politika, miszerint a felső középosztálynál az egykulcsos adó miatt otthagyott pénzek felpörgetik a gazdaságot, végképp kudarcba fulladt, kommentálta az adatokat Simon. Ugyanis az átlagos, illetve átlag alatti jövedelemből élők fogyasztása markánsan visszaesett – többek között épp a megemelt áfának köszönhetően. A szocialista politikus szerint nem véletlen, hogy csak a gyengébb minőségű termékek eladását lehet még szinten tartani, ugyanis arra futja az embereknek.

nepszava.hu

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 249 megnézve, 1 alkalommal mai nap |