< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: Kettős jogszabálysértést lepleztek le élelmiszer-biztonsági szakembereink

| Mobile | RSS

Kettős jogszabálysértést lepleztek le élelmiszer-biztonsági szakembereink

2012. június 14. | hozzászólás | nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala szakmai irányítása mellett működő Pest megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság hatósági állatorvosai közérdekű bejelentés alapján illegális baromfivágási és élelmiszer-hamisítási tevékenységet lepleztek le két Vác környéki településen a rendőrséggel összehangolt akció keretében június 5-én.
A Nagy Csibe Kft. által Dunakeszin, a Táltos u. 20. szám alatt legálisan működtetett baromfivágóhíd (HU 790) szomszédságában lévő ingatlanon elfogadhatatlan higiéniai körülmények között, engedély nélkül vágtak baromfit. Az engedélyezett baromfivágóhíd az ellenőrzés időpontjában nem működött. A levágott testeket „kurkuma” oldatba mártották a tetszetősebb (sárga) szín elérése érdekében. Az illegális vágásból származó, festett baromfihús egy részét az ellenőrzés időpontjában már több helyre kiszállították. A hatósági szakemberek a helyszínen fellelt 22 kg kurkuma por felhasználását megtiltották, az összesen 1540 kg vágott baromfit és belsőséget lefoglalták valamint elrendelték az ATEV által történő elszállítását és ártalmatlanítását. Az ugyanebből a vágásból származó 1274 kg mennyiségű, már kiszállított vágott baromfi visszahívásra és szintén ártalmatlanításra került.
A Kovi Csibe Kft. Őrbottyán, Petőfi S. u. 1. szám alatti ingatlanán baromfitollat tartalmazó 6 db szemeteskukát, 1 kg kurkuma port és egy hűtőkamrában szennyezett textíliával letakart, összesen 999 kg vágott baromfit és baromfi belsőséget találtak a hatósági ellenőrök, amelyen szintén a festés gyanúját állapították meg. A telephely baromfivágásra, feldolgozásra semmiféle engedéllyel nem rendelkezik. Itt is sor került a kurkuma felhasználásának megtiltására valamint a fellelt vágott baromfi és belsőség ATEV által történő elszállíttatására és ártalmatlanítására.
Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság Váci Kerületi Főállatorvosa mindkét ügyben illegális vágóhelyen történő engedély nélküli élelmiszer-előállítás, baromfihús tiltott kezelése (festése) révén elkövetett élelmiszer-hamisítás miatt élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági eljárást indított, melynek során milliós nagyságrendű bírság kiszabására kerülhet sor.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal „Zöld számára” az elmúlt napokban több hasonló közérdekű bejelentés érkezett „háztájinak” nevezett, de festéssel hamisított baromfi forgalmazásáról. A bejelentett esetek kivizsgálása folyamatban van.

Budapest, 2012. június 14.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Leave a Reply 1713 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: