< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Az anyatej gátolhatja a HIV-vírust

| Mobile | RSS

Az anyatej gátolhatja a HIV-vírust

2012. június 15. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Egérkísérletek során az anyatej fogyasztása megakadályozta a HIV-vírus szájon át történő terjesztését. Az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai szerint az eredményük azt sugallja, hogy lehetséges olyan vegyületet elkülöníteni az anyatejből, amely elpusztítja a HIV-vírust. A tanulmány szerzői közleményükben rámutatnak arra is, hogy a HIV-fertőzések több mint 15 százaléka gyerekeket érint. Ha nem kapnak kezelést, akkor a vírushordozó csecsemőknek csak mintegy kétharmaduk éri meg az első születésnapot, és kevesebb mint a felük a kétéves kort.

Miközben sokan úgy vélik, hogy nagy számban okoz HIV-fertőzést, ha a vírust hordozó anya szoptatja csecsemőjét, valójában a legtöbb anyatejes baba nem fertőződik meg így, annak ellenére, hogy ismételten és hosszabb ideig van kitéve a vírusnak – állapították meg a kutatók. Ezt az ellentmondást kívánták megvizsgálni az egyetem kutatói, humanizált egerekkel végzett állatkísérletekben. A kísérleti egerek immunrendszere egy teljes egészében működő emberi immunrendszernek felelt meg, és ugyanolyan módon lehetett megfertőzni a HIV-vírussal, mint az embert. A kutatók úgy találták, hogy amikor HIV-vírustól mentes nők anyatejébe HIV-vírust juttattak, majd ezzel táplálták a kísérleti egereket, azok nem fertőződtek meg.

J. Victor Garcia, a vezető szerző szerint a tanulmány fontos betekintést nyújt abba az elképesztő képességbe, hogy az anyatej elpusztítja a HIV-vírust, és megelőzi annak átadását. A kutatók úgy vélik, hogy kutatásuk a HIV-vírus átadását megelőző új módszerekhez vezethet. Garcia szerint annak megértése, hogy miként jut át a HIV a csecsemőkbe és gyerekekbe az anyatej védő hatása ellenére, segíthet bezárni az AIDS terjedésének ezt a fontos kapuját. Más szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az állatkísérletek eredményei nem feltétlenül ismételhetők meg embereknél is.

forrás:igoogle.hu

Leave a Reply 218 megnézve, 1 alkalommal mai nap |