< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Nácibarát fideszes gúny – Radnóti emlékét gyalázza a polgármester

| Mobile | RSS

Nácibarát fideszes gúny – Radnóti emlékét gyalázza a polgármester

2012. június 15. | hozzászólás | Közélet

Megdöbbentően ízléstelen lépésre szánta el magát Csepel fideszes polgármestere. Az 1944-ben meggyilkolt költőóriás, Radnóti Miklós nevét viselő művelődési házba szervez Nyirő József, a Szálasit a legvégsőkig támogató író-politikus műveinek szentelt irodalmi estet – közölte az Egyenlítő blog.

A csepeli önkormányzat hivatalos honlapján található az a bejegyzés, amelyben Németh Szilárd polgármester, fideszes országgyűlési képviselő péntek délután 6-ra a Radnóti Miklós Művelődési Házba invitálja az érdeklődőket a “Nyirő József – A székelyek apostola” című irodalmi estre.
Nyilván nem véletlen, hogy Nyirő József nem művei, hanem a Fidesz politikusainak megmozdulásai nyomán került az utóbbi hetek leggyakoribb témái közé. A Kövér László házelnök és Szőcs Géza leköszönő kulturális államtitkár tevékeny részvételével lezajlott eseménysor kizárólag a román kormányzat hergelésére volt jó, egyik kitűzött célt sem eredményezte: sem Nyirő újratemetését, sem Orbán szövetségese, Szász Jenő polgármesterré választását.

Ilyen előzmények után talán nem váratlan, ám mindenképpen megdöbbentő a zsidó származása miatt többször is kényszermunkára hurcolt, majd kivégzett Radnóti Miklós emlékének kormánypárti meggyalázása. Az Egyenlítő blog felidézi Radnóti naplóbejegyzését, amely napnál világosabban tanúsítja ellenszenvét a náci ideológiát dicsőítő Nyirő iránt:

1941. nov. 3.

Zűrzavar a weimari költőnap körül. Ki “reprezentálta” hát a költők hazáját, hazámat? Újabb újsághír. “A Harmadik Birodalom ez év október 31-én is megrendezte a weimari költőnapot, amelyen Közép- és Kelet-Európa tizenegy nemzetének meghívott költői is részt vettek. A magyar irodalmat a költőnapon Nyírő József erdélyi író reprezentálta. Nyírő az UFA számára többek között a következőket mondotta: “Ezekben a napokban a szellemi Európa születik újjá. Boldog vagyok és boldog a magyar irodalom, hogy ebben a szellemi felépítésben szintén részt vehet. Szép képet láttam éppen az előbb a templomban, amint Luther rámutat a bibliának arra a mondására, hogy a vér megtisztít minket. A vér megtisztítja Európát. Európa népei a békének, a léleknek és az új szellemiségnek a jegyében összefognak és egymásra találnak. Teljes szívvel, teljes lélekkel akarjuk ezt a munkaközösséget vállalni. Éljen Hitler Adolf! Éljen Németország! Éljen a német írótársadalom!”

Most, hogy másolom az újsághírt (Hétfő reggel nov. 3.) már csak tűnődöm… Véletlen-é, hogy egyetlen sora nincs a polcomon? Még antológiában sem. Gatyába kötve sem…

(Radnóti Mikós: Napló. Magvető, 1989, részlet, 197. oldal)

Forrás: STOP/Egyenlítő TV | STOP
forrás:stop.hu

Leave a Reply 275 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: