< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán vs. fél világ Valóban meg akarták buktatni Orbán Viktort?

| Mobile | RSS

Orbán vs. fél világ Valóban meg akarták buktatni Orbán Viktort?

Meglepő beszélgetés borzolta a kedélyeket vasárnap reggel a Kossuth Rádióban. Két politológus és egy közgazdász könyvet szentelt teóriájuknak, mely szerint Orbán Viktort Washington akarta megbuktatni.

Idén már a második nagy hal – dörgölhetik elégedetten össze tenyerüket a hazai összeesküvés gyártók. Az eddig ismert tézisek szerint ugyanis Merkel után immár Washington is azon igyekezett, hogy Orbán Viktort elküldje nyugdíjba. Vagy legalábbis ellenzékbe. A megbuktató-cunami januárban indult, amikor Róna Péter közgazdász előbb a 168Órában, majd a Magyar Hírlapban beszélt a magyar kormányfő Angela Merkel által forszírozott puccsszerű eltávolításáról. Szerinte a német kancellár és a mögötte felsorakozó nyugati politikusok komolyan mérlegelték Orbán Viktor megbuktatásának lehetőségeit, ám a január 21-i békemenet több százezres tömegét látva inkább úgy döntöttek: paktumot kötnek, s a miniszterelnököt „helyben hagyják, ha ésszerűbb pályára lehet őt állítani”.

A jelek szerint nemcsak a kontinensen szúrt szemet a magyar fülkeforradalom, hanem egészen Amerikáig jutott a híre, ahol bizony nem túlzottan örültek a kétharmados rendrakásnak. A „Kik támadják Magyarországot, és miért? című könyv szerzői szerint legalábbis. És ha kicsit kutatunk a kötet atyjai múltjában, talán egy lehelettel közelebb is juthatunk a mozgatórugókhoz. Zárug Péter Farkas politológus Csurka István tanácsadója volt, Lenter Csaba közgazdász pedig a MIÉP országos elnökségének tagja. Tóth Gy. László politológus pedig a Jobboldali Sajtóklub idején szerzett országos ismertséget magának.

Első olvasatra jóleső simogatás járja át minden honfi szívét. Mert hát ugye ki ne örülne, ha az amerikai intézményi rendszer és az EU teljes ereje Orbán megbuktatását készíti elő, ráadásul nem is sikerül nekik! Második olvasatra azért árnyaltabb a kép. Biztos, hogy a fél világ támadása ellen képes az Orbán-kabinet ellenállni? És vajon Washington és az EU valóban azért küzd 2010 júniusa óta, hogy leváltsa Orbánt? És tényleg egy békemenet képes lenne megmenteni egy miniszterelnököt?

A Hősök terén a MIÉP lelkes tábora előtt ezek a kérdések után feltehetőleg heves bólogatás lenne a válasz, talán néhány Dávid-csillagos megjegyzésre is futná a fanatikusok erejéből, de talán éppen az ilyen túlzások miatt jutott oda a MIÉP, hogy jelenleg és – minden bizonnyal – a jövőben esélye sincsen az Országgyűlésbe beverekednie magát. A kötet talán a Szabó Ervin könyvtárakban is ehhez hasonló karriert fog befutni.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 298 megnézve, 1 alkalommal mai nap |