< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Újabb pofon a kormánynak – visszaadta kitüntetését a Nobel-békedíjas író

| Mobile | RSS

Újabb pofon a kormánynak – visszaadta kitüntetését a Nobel-békedíjas író

2012. június 18. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Egy Kövér Lászlónak címzett levélben mond le magas magyar állami kitüntetéséről Elie Wiesel magyar származású Nobel-békedíjas író.

Írása szerint megdöbbenéssel és felháborodással értesült arról, hogy a magyar Országgyűlés elnöke is részt vett a nyilas eszméket valló erdélyi író, Nyirő József újratemetési kísérletében- – írja a nol.hu.

Mély megdöbbenéssel és felháborodással értesültem arról, hogy Szőcs Géza kulturális államtitkár és Vona Gábor, a szélsőjobboldali Jobbik elnökének oldalán Ön is részt vett azon az ünnepségen, amelyet Romániában szerveztek a nyilaskeresztes parlament tagjának, Nyirő Józsefnek a tiszteletére. Megbotránkoztatónak találom, hogy a magyar Országgyűlés elnöke képes volt elmenni egy olyan ünnepségre, amely a Horthy- és a Szálasi-rezsim fasiszta ideológiája előtt tiszteleg – szerepel abban a levélben, amelyet a Nobel-békedíjas Wiesel még június 7-én írt Kövér Lászlónak a román hatóságok által végül meghiúsított Nyirő-temetés kapcsán.

Wiesel a levélben emlékeztet rá, hogy 2009 decemberében tartott parlamenti beszédében felkérte a magyar képviselőket, hogy tegyenek többet a bizonyos kiadványokban és a politikai életben is megjelenő antiszemita, rasszista megnyilvánulások ellen, amelyek “szégyent hoznak a nemzetükre”.

“Nem akarom, hogy közöm legyen ehhez, ezért ezennel visszaadom a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, amelyet 2004. június 24-én Magyarország elnökétől kaptam” – zárul Wiesel levele.

Orbán hárít

Ahogy arról korábban beszámoltunk a Horthy Miklósról szóló vitát hosszúnak és “nagyon bonyolultnak” tartja Orbán Viktor, ezért inkább nem foglalt állást az egyre izmosodó Horthy-reneszánszról. A Die Pressének adott interjújában tett kijelentései azonban arra utalnak, hogy “összekacsint” azon szélsőjobboldali csoportokkal, amelyek a volt kormányzó iránti nosztalgiát erősítik. A vezető konzervatív osztrák napilapban vasárnap megjelent interjúban a magyar kormányfő azt mondta: “nem az én feladatom végleges ítéletet mondani. Amellett vagyok, hogy a vita folytatódjon”.

Nyirő-ügy -a magyar kormány kegyeleti kérdésként tekintett az ügyre

“Orbán Viktornak kötelessége világosan elhatárolódnia kollégáitól, ha jó kapcsolatokat szeretne Románia és Magyarország között, és azt szeretné, hogy a két ország úgy viselkedne, mint két európai uniós ország. Úgy vélem, bocsánatot kell kérnie Magyarország nevében” – idézte a román miniszterelnök szavait a Mediafax. Ponta – utalva ezzel az emigrációban elhunyt Nyirő József erdélyi író június elejére tervezett székelyudvarhelyi újratemetésére – hozzátette, Románia nem fogadja el románellenes, antiszemita és fasisztaszimpatizáns személyek ünneplését.

A román sajtóban nagy visszhangja volt Kövér László Székelyudvarhelyen tett nyilatkozatának, amely azt követően született, hogy a szervezők a temetési engedély felfüggesztése miatt kénytelenek voltak elhalasztani Nyirő József újratemetését. Az Országgyűlés elnöke akkor arról beszélt újságírók előtt, hogy hosszú hónapokon keresztül ment nyugodt, csöndes mederben a szervezés, és “derült égből villámcsapásként jött az új román kormánynak ez a meglehetősen barátságtalan, civilizálatlan, barbár viselkedése”, miszerint egy halottól akarják megtagadni azt a jogot, hogy a saját szülőföldjében nyugodhasson. Kövér László szerint “a komikum határát jócskán túllépte az a hajtóvadászat”, amit a román belügyminisztérium folytatott Nyirő hamvainak felkutatása érdekében.

Emlékévet akarnak

“Az Országgyűlés a 2013-as évet a néhai kormányzó tiszteletére, újratemetésének 20. évfordulója alkalmából Horthy Miklós emlékévvé nyilvánítja” – a parlament nem fogadta még el az erről szóló országgyűlési határozatot, de a Horthy-reneszánsz politikai beágyazottságát mi sem szemlélteti jobban, mint a Jobbik múlt héten benyújtott javaslata. A határozat-tervezet szerint ráadásul a nosztalgia-év javarészt közpénzből valósulna meg. A határozati javaslat indoklása úgy méltatja Horthyt, mint aki “a mai napig mintául szolgálhat minden, népe sorsáért felelősséget vállaló politikai erő számára.”

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 288 megnézve, 1 alkalommal mai nap |