< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Választói regisztráció: újabb fideszes átverés

| Mobile | RSS

Választói regisztráció: újabb fideszes átverés

A közelmúltban azt hangoztatta a Fidesz, hogy francia mintára vezetnék be a választásokat megelőző regisztráció intézményét a Fidesz. Viszont a kiszivárgott információk szerint egészen másra készülnek, amíg a francia rendszer a választáson való részvételt folyamatos akadálymentesítéssel igyekszik ösztönözni, addig a Fidesz éppen a kiszámíthatatlan szavazók távoltartására törekszik.

Az ottani rendszert megvizsgálva a Political Capital elemzése bemutatja: Franciaországban a választást megelőző év utolsó napjáig lehetett regisztrálni a polgármesteri hivatalokban, ez azonban nem az összes választásra jogosultra vonatkozott, hanem csak azokra, akik a megelőző választás óta töltötték be tizennyolcadik életévüket, illetve azokra, akik időközben elköltöztek korábbi lakhelyükről. Szó sincs tehát arról, hogy a franciáknak minden választás előtt be kellene fáradniuk a hivatalba újra és újra megerősíteni, hogy igenis élni kívánnak választójogukkal – márpedig a Fidesz állítólag ilyesmire készül. Sőt, a francia rendszer – egy 2006-os törvénymódosító csomag eredményeképp – ha nehézkesen is, de egyre inkább az automatikus nyilvántartás felé tart – írják az elemzők.
Az is kiderül, hogy a franciák egyre inkább abba az irányba haladnak, hogy a rendszer automatikussá váljon. Vagyis, a helyhatóságok automatikusan elvégzik a regisztrációt a választásra jogosult állampolgárok helyett. A Political értekezéséből is kiderül: ott a tizennyolcadik életévük betöltésekor az egyébként is nyilvántartott adataik alapján egyszerűen felveszik őket a névjegyzékbe. A reform következtében a regisztráció intézményéből fokozatosan eltűnik az állampolgári részvétel igénye; az aktív rendszer a Magyarországon már jól ismert passzív szisztéma irányába tart. Azt hozzá kell tenni, hogy azért még vannak olyan helyhatóságok, amelyek még mindig elvárják a választókorúvá váló állampolgároktól, hogy maguk regisztráljanak.

Gyakori félreértésre (vagy szándékos félreértelmezésre) ad okot az is, hogy Franciaországban a névjegyzékeket évente egyszer frissítik. Ez azonban nem azt jelenti, hogy minden évben vagy minden választásnál (elnök, nemzetgyűlési, önkormányzati, európai parlamenti) felmerülne a regisztrációs kötelezettség. Csak és kizárólag a költöző, a választójogukat megszerző vagy elvesztő, illetve az elhalálozott állampolgárok adataival módosul a névjegyzék – az elsöprő többségnek pedig semmi teendője nincs. Ezzel szemben a magyar kormány, úgy hírlik, minden egyes választás előtt a hivatalba szólítaná a választójogukkal élni kívánókat.

Jól látszik, hogy az állandó kritikák és a lassan alkalmazkodó bürokrácia ellenére a francia rendszer a választáson való részvételt folyamatos akadálymentesítéssel igyekszik ösztönözni. A magyar kormány ezzel szemben az állampolgári tudatosság állítólagos erősítésének ürügyén a kiszámíthatatlan választókat nem meggyőzni, hanem adminisztratív gátak beépítésével inkább a választástól távol tartani próbálja. Mindez persze nem biztos, hogy sikerül. A nemzetközi példákra való üres hivatkozással viszont aligha segítik elő az állampolgári tudatosságot – figyelmeztet a Political Capital.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 301 megnézve, 1 alkalommal mai nap |