< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: MIT TEGYEN AZ A MAGÁNSZEMÉLY, AKI AKADÁLYOZTATÁSA MIATT NEM NYÚJTOTTA BE JÖVEDELEMADÓ BEVALLÁSÁT?

| Mobile | RSS

MIT TEGYEN AZ A MAGÁNSZEMÉLY, AKI AKADÁLYOZTATÁSA MIATT NEM NYÚJTOTTA BE JÖVEDELEMADÓ BEVALLÁSÁT?

2012. június 19. | hozzászólás | Nav

A 2011. évi személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának határideje 2012. május 21-e volt. 2012. június második hetéig az adóhatósághoz közel 497 ezer darab ’53-as bevallás érkezett a Dél-Alföldön (Bács-Kiskun megyében mintegy 197 ezer darab, Békés megyében csaknem 142 ezer darab, míg Csongrád megyében hozzávetőlegesen 158 ezer darab). A benyújtott bevallások 43%-a visszaigénylést, 19%-a befizetést, míg 38%-a nulla forint fizetendő adót tartalmaz. Az adóívek 80,6%-át az internetes nyomtatványkitöltő és ellenőrző program segítségével készítették el az adózók, de közülük csak 20,4% választotta a továbbítás csatornájaként az elektronikus utat. A bevallást benyújtók 19,4%-a továbbra is a hagyományos papír alapú bevallást részesítette előnyben. A Dél-Alföldön eddig közel 5,2 milliárd Ft szja került kiutalásra mintegy 104 ezer magánszemély részére (Bács-kiskun megye csaknem 2,1 milliárd Ft, Békés megye megközelítőleg 1,4 milliárd Ft, Csongrád megye közel 1,7 milliárd Ft).

Azon adózók, akik az adóbevallásuk benyújtásában akadályoztatva voltak a fent megjelölt napon, az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül teljesíthetik adóbevallási kötelezettségüket szankciómentesen. Fontos megjegyezni, hogy a késedelem igazolására vonatkozó kérelmet a bevallással egyidejűleg kell benyújtani. Az igazolási kérelem elfogadása nem automatikusan történik. Az ügyfélnek minden esetben hitelt érdemlő dokumentumokkal szükséges igazolnia mind az önhibán kívüli akadályoztatását, mind az akadályoztatás időtartamát. Igazolásra szolgálhat pl.: orvosi igazolás, kórházi zárójelentés, külföldi tartózkodás esetén az útlevél bejegyzése, külföldi tartózkodásról szóló igazolás stb. Az adóhatóság az igazolási kérelmet és az ügyfél által mellékelt dokumentumokban foglaltakat megvizsgálja és a rendelkezésére álló körülmények, adatok, információk mérlegelését követően dönt annak elfogadásáról vagy elutasításáról.
Az adóhatóság elutasítja az igazolási kérelmet, ha az ügyfél az akadályoztatása megszűnését követő 15 napon túl nyújtja be, illetve nem egyidejűleg kerül benyújtásra az igazolási kérelem és az adóbevallás.
Az a magánszemély, aki a bevallási kötelezettségét a bevallás benyújtásának határidejét követően, de az adóhatóság felszólítását, ellenőrzését megelőzően késedelmesen teljesíti és késedelmét nem menti ki (ide értve, ha igazolási kérelmét az adóhatóság elutasítja) 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága

Leave a Reply 2103 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: