< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Válóok lehet a telefonadó

| Mobile | RSS

Válóok lehet a telefonadó

2012. június 19. | 1 Hozzászólás | Közélet

Itt a lehetőség, hogy a mobilosok megszabaduljanak kedvezőtlen hűségszerződésüktől. Erre azoknak van lehetőségük, akiknek szolgáltatója a telefonadó miatt emeli az árakat. Az idegeket azonban nem árt trenirozni az ügyintézés előtt, ami nem biztos, hogy zökkenőmentes lesz. Könnyen érhetnek olyan meglepetések is, hogy több tízezer forintos kötbért kérnek.

Új törvény született, 15 év börtönt kaphat az, aki 30 másodpercet beszél Skype-on vagy a Google Talkon. Illegálisnak minősített a kormányzat minden Voice over Internet Protocol (VoIP) technológiát használó szolgáltatást, tehát körülbelül mindent, amivel az ország telefonos hálózatait kikerülve lehet egymással hangban kommunikálni.

Ne ijedjen meg a kedves olvasó, mindez nem nálunk történt, hanem Etiópiában, s a hírről az Africa Review számolt be. Idehaza éppen az borzolja a kedélyeket, hogy július elsejétől érvénybe lép a telefonadóról szóló törvény, s két távközlési cég már bejelentette: áthárítja a fogyasztókra az új terhet. Öröm az ürömben, hogy a telefonadó miatt emelkedő díjak egyoldalú szerződésmódosításnak minősülnek, és ez az általános szerződési feltételeknek (ászf) megfelelően elég indok lehet az érvényben lévő szerződések idő előtti felmondására.

Így itt az alkalom, hogy idő előtt megszabaduljanak az ügyfelek a kedvezőtlen hűségidős előfizetéseiktől, így némi hasznot is húzhatnak az új adóból. Ehhez a fogyasztónak még csak számot vagy szolgáltatót sem kell váltania. Akár azt is megteheti, hogy a régi szerződést felmondja, a hívószámot átkéri egy feltöltő kártyás csomagra, majd néhány nap múlva egy jobb csomagot választva ismét előfizetős ügyfél lesz.

Az ászf szerint az áremelés bejelentésétől számított 15 napon belül lehet felmondani a hűségszerződést. Ez a határidő a Vodafone-nál múlt pénteken járt le, a Telenornál pedig onnantól kell számítani. A Magyar Telekom még nem jelentette be, hogy emeli-e az árakat, de szakértők szerint így fognak dönteni.

Az adó áthárítása nem úgy történik, hogy “X” forinttal megemelnek minden percdíjat, hanem a szolgáltatók beépítik az új terhet az árakba és gyakorlatilag teljesen átalakítják a tarifarendszerüket – válaszolta az egyik cég szakértője kérdésünkre. Ezt azért fontos tisztázni, mert így egyértelművé válik, hogy minden ügyfél felmondhatja a hűségszerződését. Egy eset van, amikor csak kötbér megfizetésével lehet elválni a szolgáltatótól, mégpedig az, amikor készülékkel kombinált hűségszerződést kötöttek.

Például egy drága készüléket olcsón vásárolhatott meg valaki, viszont drága csomag járt hozzá. Előfordulhat az is, hogy csomagtól függetlenül a készülékre kötött az előfizető hűségszerződést. Sokféle variáció létezik. Így arra a kérdésünkre sem tudott a szakember egyértelmű választ adni, hogy megszűnik-e például az a variáció, amikor mondjuk ezer sms ingyen jár valamelyik csomaghoz, vagy mindegyik szöveges üzenetre rá kell számítani az adót.

Ez ugyanis mindig konkrét eset függvénye. Ugyanez igaz a nulla forintos flottákra is – amikor jellemzően cégek munkatársai ingyen beszélhetnek egymással -, vagyis ahány ház, annyi szokás. A Telenor például ezek esetében maximálja havi 16,6 órában a nullaforintos telefonálást – tudtuk meg. A szolgáltatók sms-ben értesítik ügyfeleiket arról, hogy felmondhatják a hűségidős szerződést.

Az eddigi tapasztalatok alapján a gyakorlatban elég sok probléma merül fel a szerződések felbontásakor, mert gyakran az eladók sincsenek tisztában a lehetőségekkel. A részleteket firtató, eligazodást segítő konkrét kérdéseinkre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egy semmitmondó választ küldött írásban.

Eszerint: “Az NMHH elkötelezett az iránt, hogy az emberek a legjobb szolgáltatásokat kapják, mégpedig olyan feltételekkel, ahogyan azt egyedi szerződéseik alapján elvárhatják. A hatóság a jogszabályok alapján mindig egyedi eljárás keretében vizsgálhatja, hogy a szolgáltató(k) gyakorlata megfelel-e a hatályos elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályoknak vagy sem.”

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 421 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: