< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Jönnek a Fidesz tankönyv-oligarchái?

| Mobile | RSS

Jönnek a Fidesz tankönyv-oligarchái?

Az MSZP szerint a Fidesz megkezdte a hazai tankönyvpiac teljes befagyasztását. Múlt héten képviselői indítványként beadott törvényjavaslatuk teljesen átalakítaná a tankönyvszabályzás rendszerét.
Veszélybe sodorná az összes ma létező és akkreditált tankönyv jövőjét, a mai átlátható működés helyett zárt, ismeretlen és átláthatatlan, kizárólag a miniszter kegyein múló struktúrát hozna létre a szocialisták szerint. Közleményükben úgy fogalmaznak: a Fidesz egy még ki sem dolgozott pályázati rendszert vezetne be, amelyben újra kellene minősíteni minden tankönyvet. A pályázati feltételekről egy szót sem szól a javaslat, azonban azt eldöntené, hogy kizárólag a miniszter hagyhat jóvá egy-egy új tankönyvet. Amit pedig a miniszter kiválaszt, ahelyett nem választhatna mást egyetlen iskola sem. Ezzel az iskolai és pedagógiai igényekhez, a tanulói felkészültséghez, a pedagógiai módszertan sajátosságaihoz választható tankönyvek mai rendszere helyett az egyetlen, vagy néhány tankönyv világa jönne létre – állapítják meg.

MTI

Emlékeztetnek: mindezt elsősorban az idő hiányával indokolják az előterjesztők, mint mondják, gyorsan kell cselekedni a szabályzással, mert nemsokára már az új – ismeretlen pályázat alapján elfogadott – tankönyvekre lesz szükség. Ezt az időhiányt azonban az MSZP szerint a Fidesz maga állította elő az értelmetlen és szükségtelen új törvényekkel, az oktatásban működő szakmai közösségek jelentős hányada által is kritizált, elhibázott Nemzeti Alaptantervvel.

A szocialisták szerint szakmai indokolhatatlanságon túl felmerül a kérdés, hogy kinek áll érdekében a tankönyvjóváhagyás bezárása. “Kinek áll érdekében, hogy ismeretlen pályázati rendszer alapján szórja ki mai tankönyvek sokaságát a 16-18 milliárd forintot megmozgató tankönyvpiacról? Ki és hogyan vállalja a felelősséget és az esetleges kártérítési kötelezettséget a mai rendszerben jóváhagyott tankönyvek kivonását, azaz engedélyeik visszamenőleges érvénytelenítését követően? Ha pedig csak egy tankönyv lesz tantárgyanként, akkor vállalja-e a jóváhagyó miniszter a felelősséget azért, ha esetleg az az ”egy tankönyv” egyik évről a másikra drágább lesz? Végiggondolták-e az előterjesztők, hogy ha csak egyetlen tankönyvet engedélyez az állam, akkor annak árát olyan magasan állapítja meg az adott kiadó, ahogy akarja, hiszen más könyvet úgysem lehet majd használni?” – írják.

“A földbérleti pályázatok területén már ma is látszik, mit jelent a Fidesz gyakorlatában az átláthatatlan pályáztatás. Titkolt, szubjektív elbírálási szempontok, hozzáférhetetlen, fellebbezést, ellentmondást nem tűrő, egycsatornás rendszerek és láthatatlan, a Fidesz-állam által kijelölt védett piacon hatalmasat kaszáló vállalatok. Vajon most ez a terv a tankönyvpiacon is?” – áll a párt közleményében.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 232 megnézve, 1 alkalommal mai nap |