< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Megszólalt a pápa merénylője

| Mobile | RSS

Megszólalt a pápa merénylője

2012. június 21. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A II. János Pál pápa elleni merényletről és Emanuela Orlandi római diáklány elrablásáról is beszélt Ali Agca a Corriere della Sera olasz napilap csütörtöki számában.

A terrorista 1981. május 13-án, a Szent Péter téren lőtt rá II. János Pál pápára, beismerő vallomásában a merénylet megbízójaként többek között a bolgár titkosszolgálatot és Agostino Casaroli bíborost, egykori szentszéki államtitkárt is megnevezte.

Arra a kérdésre, hogy a bolgár titkosszolgálat elleni vádjait később miért vonta vissza, Agca a Corrierének azt mondta, hogy a mostani “nem a legmegfelelőbb idő a válaszadásra”, Casaroliról pedig elismerte, hogy hazudott, “súlyos igazságtalanságot” követve el a bíboros ellen.

Agca beszélt az 1983-ban elrabolt Emanuela Orlandiról is, aki szerinte nem halt meg, jelenleg Törökországban él. “A múltban sokszor több okból hazudtam, de most csak az igazat szabad mondanom: semmilyen ország, semmilyen intézmény és semmilyen nyugati titkosszolgálat nem vett részt a lány elrablásában. Emanuela Orlandit csak azért rabolták el, hogy velem kicseréljék és én szabadulhassak”- mondta.

Agca 1981 és 2000 között Olaszországban raboskodott, majd kiadatása után először hat, majd újabb négy évet kellett leülnie Törökországban is. Ez utóbbi büntetést Abdi Ipekci török újságíró 1979-es meggyilkolása miatt szabta ki rá a török bíróság.

forrás:index.hu

Leave a Reply 197 megnézve, 1 alkalommal mai nap |