< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán Viktor biomasszakazánt avatott

| Mobile | RSS

Orbán Viktor biomasszakazánt avatott

A nemzetgazdaság legnagyobb kihívása az importenergia-függőség, ami komoly kiszolgáltatottságot jelent, mondta Orbán Viktor miniszterelnök, majd átvágta a nemzeti színű szalagot a szabadegyházi Hungrana Kft. új biomasszakazánján. A beruházás, amivel a miniszterelnök szavai szerint a százéves cég “iránytűt mutat az egész országnak”, ezt a problémát hivatott orvosolni.

Orbán szerint ha működőképes a modell, “akkor a kormány kötelessége, hogy elősegítse más gyárak átállását is megújuló energiára”. “A környezet, amelyben élünk, folyamatosan pusztul. Az éghajlat egyre kibírhatatlanabbá válik és teljes falok kipusztulásával kell szembenéznia a biológia tudományának” – mondta még.

Azt is mondta, hogy a biomassza nemcsak energetikai kérdés, hanem a vidék megerősítéséről is szól. A szabadegyházi beruházás száz-százötven családnak adhat munkát.

A biomassza kazánok hárommilliárd forintba kerültek, ennek egyharmadát a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) biztosította. Az új üzem a vállalat teljes energiafogyasztásának harmadát biztosítja. Tüzelőanyagként energianövényeket, szálas takarmányok bálázott szalmáját és zöldhulladékokat használnak majd. Évi ötvenmillió köbméter gázt spórolnak meg, ami elegendő lenne győr távhőszolgáltatásának ellátására.

forrás:index.hu

Leave a Reply 358 megnézve, 1 alkalommal mai nap |