< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem, Kultúra / Blog article: A kulturális fogyasztóvédelem sikerrel vette az első „akadályt”…

| Mobile | RSS

A kulturális fogyasztóvédelem sikerrel vette az első „akadályt”…


A szegedi Somogyi Könyvtár adott helyet az országban először a kulturális fogyasztóvédelmi előadásnak, közéleti ismertetésnek. Ez alkalom volt a kerekasztal beszélgetésbe beleszólni, s közben kérdéseket feltenni a közszereplőinek! Az új lehetőség felforrósította a hangulatot, s a hallgatóság élt is a közbeszólás adta eshetőséggel. Záporoztak a kérdések! Sokan arra várták a válaszokat: – mit is jelent a kulturális fogyasztóvédelem.

Oláh-István László
– főszerkesztő – a bevezetőjében ízelítőt adott a kulturális fogyasztóvédelem alapfogalmából. Az izgatott vásárlók kérdés áradatot zúdítottak felé. A két beszélgető partnere Petrik Sándor a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igazgatója, valamint Dékány László a Csongrád Megyei Békéltető Testület elnöke volt.

Petrik Sándor Úr az oktatás szubsztanciáját emelte ki, a kulturális alapfogalomból. Svédországban már az óvodában elkezdik az oktatást, ami az egyetemig tart! Mi is már letettük az alapkövet e területen. Az oktatási programunk nyitott kapukat talált az intézmények hálóján. Azt érzékeljük a munkatársainkkal, ez a szaktudás, s ennek alapjainak megismerése gyorsan megragadt az óvodások között. Fokozott védelmet igényelnek a tizennyolc év alatti korosztály, illetve a fogyatékkal élők. A jogaiknak érvényesítését számos ellenőrzésessel tudjuk biztosítani.

A fogyasztóvédelmi politika kiemelt prioritása között nevesítette a fogyasztók életének, egészségének, biztonságának védelmét. Beszélt a piacfelügyeleti rendszerről. A preventív és alternatív –jogkövetési magatartás- eszközökkel is segíteni kell a vásárlókat. A fogyasztóbarát embléma szemléje osztatlan sikert aratott a hallgatóság köreiben.

Dékány László számot adott a Békéltető Testületek munkájáról, felépítéséről, struktúrájáról. – majd így folytatta,- az eljárásban együtt nem működő vállalkozásokkal szemben szigorú hatósági fellépés várható.
Az együtt nem működő vállalkozásokról vezetett országosan egységes nyilvános lista ismertségének növelése a közvetlen cél! Az előadását többször beszólásokkal szakították meg, mivel nem bírták kivárni az információkat a kiéhezettség miatt. Az elnök úr élvezte a diadalt, s nem zavarta az azonnali válaszadási lehetőség… továbbiakban referált az eljárási szabályokról. Fontosnak tartotta, hogy a Békéltető Testület megtalálja a hangot a cégek s a panaszosok között! – ám ettől független 6 személy élt a bírósági feljelentéssel.

Elmondhatjuk, az első kulturális fogyasztóvédelem osztatlan sikert hozott Szeged város életében. A hallgatóság, vevő volt az információkra! A műsort felállva , tapsolva búcsúztatták…

2012. június 22 Szabó Éva

Leave a Reply 1265 megnézve, 2 alkalommal mai nap |