< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: A SOMOGYI-KÖNYVTÁR 2012. JÚLIUS HAVI PROGRAMAJÁNLATA

| Mobile | RSS

A SOMOGYI-KÖNYVTÁR 2012. JÚLIUS HAVI PROGRAMAJÁNLATA

2012. június 22. | hozzászólás | Kultúra

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a központi könyvtár 2012. július 2-15-ig zárva tart. Ez idő alatt a fiókkönyvtárak a megszokott rend szerint várják a látogatókat.

KIÁLLÍTÁSOK:

2012. július 16 – október. 22. – helyszín: földszinti aula
„Fűben, fában …” – művészi növényábrázolások a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveiben
A Somogyi-könyvtár gyűjteményének orvostudományi, botanikai, földrajzi- és útleírási köteteiben gyönyörű növényábrák találhatók. A legrégebbiek a XVI. századból származó füveskönyvek (Kräuterbuch-ok), amelyekben a fametszetű ábrákat kézzel színezték. Ezek a művek a növények gyógyászati felhasználását vagy éppen tiltását is ismertetik. A XVIII. században több, híres (Schönbrunn, Vatican) kert növényeit díszalbumban adatta ki tulajdonosa. Ezekben, a tisztán botanikai ismereteket nyújtó kötetekben, a kézzel színezett, finom rézmetszetek életnagyságban ábrázolják a növényeket. Az ókori tudósok és híres utazók növényleírásaitól, egzotikus és bibliai növényeken át, a Linné rendszertan alapján készült látványos és igényes botanikai ábrázolásokat tartalmazó válogatás Csapody Vera 1932-ben megjelent doktori értekezésével zárul. A szerző nyomtatásban is megjelent műve 7 példányának minden ábráját kifestette, ebből egy, a Győrffy István professzornak dedikált példány, 1934-ben a Somogyi-könyvtárba került.
A válogatást nagyméretű poster-reprodukciók egészítik ki; a növényábrák digitális másolataiból szerkesztett, végtelenített diavetítés pedig ’lapozhatóvá’ teszi a látványos albumokat.

2012. július 16-31. – helyszín: 1 emeleti folyóirat-olvasó
A „floreális” Art Nouveau Szegeden – emlékkiállítás Magyar Ede szegedi építész születésének 125. évfordulójára. A Somogyi-könyvtár dokumentumainak tükrében megcsodálhatjuk, hogy az építészetben a szecesszió kiemelkedő képviselője hogyan alkalmazta a virágmotívumokat. Magyar Ede látványos alkotásait, terveit a mai napig számtalan épület homlokzata és belső tere őrzi.

2012. július 23- augusztus 12. – helyszín: 2. emelet
Könyvkiemelés az olimpiai játékok tiszteletére – 2012. évi nyári olimpiai játékok, hivatalos nevén a XXX. nyári olimpiai játékok egy több sportot magába foglaló nemzetközi sportesemény, melyet 2012. július 27. és augusztus 12. között rendeznek meg a nagy-britanniai Londonban.

2012. július 23- augusztus 31. – helyszín: 2. emelet
Vörös pöttyös negyed – könyvkiemelés olvasni vágyó, kalandot, szerelmet kedvelő fiatal olvasóinknak

2012. július 28-ig – helyszín: 1. emeleti folyóirat-olvasóterem
Pünkösdi mágia címmel emlékkiállítása Dér István festményeiből

2012. augusztus 1-ig – helyszín: földszinti Internet-tér

Szeged effekt – Pusztai Virág kiállítása a Szeged effekt-antológiák illusztrációiból.

2011 őszén látott napvilágot a Szeged effekt irodalmi antológia, s az idei könyvhétre jelenik meg a Szeged effekt 2. Mindkét kötetet Pusztai Virág tizennégy-tizennégy illusztrációja díszíti. A fotógrafikus montázsok képi világa híven tükrözi a gyűjtemény szellemiségét: a szerkesztői felkérésre, kimondottan a kiadványok számára született tavalyi huszonhét és az ez évi harmincnégy alkotás műfaji és stiláris sokszínűsége az eklektikus Szeged ihlette élmények kaleidoszkópját nyújtja.

A könyvtár minden rendezvénye ingyenes!

Leave a Reply 345 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: