< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Figyelmeztetés Orbánnak

| Mobile | RSS

Figyelmeztetés Orbánnak

Ötven amerikai kongresszusi képviselő írta alá azt az Orbán Viktornak címzett levelet, amelyben a magyarországi antiszemitizmus és a szexuális kisebbségekkel szembeni intolerancia ellen emelnek szót. A washingtoni politikusok szerint létfontosságú, hogy Magyarország vezetői tekintélyüket latba vetve szót emeljenek az antiszemitizmus és a fanatizmus minden formájával szemben. Elie Wiesel közben megkapta Kövér László válaszlevelét, amelyet a Nobel-békedíjas író nem tart kielégítőnek.

Az antiszemitizmus és homoszexuálisokkal szembeni intolerancia ellen emelt szót ötven amerikai kongresszusi képviselő. Az Orbán Viktornak címzett csütörtöki levélben – amely a washingtoni képviselőház külügyi bizottságának honlapján olvasható – az amerikai politikusok “mély aggodalmukat” fejezték ki a Jobbik állásfoglalásai miatt. Idézték a Jobbik EP-képviselőjét, Morvai Krisztinát, aki “tetves, mocskos gyilkosoknak” nevezte az izraeli zsidókat, és arra figyelmeztette a magyar zsidókat, hogy “a magukfajták ideje lejárt”. Ugyancsak idézték a Jobbik lapját, amely hitelt adott annak a mítosznak, hogy a zsidók keresztényt vért használnak vallási szertartásaikhoz, s megemlítették, hogy a szélsőjobboldali párt olyan törvénytervezetet terjesztett be, amely a homoszexualitást perverzióként bélyegzi meg, és börtönnel fenyegeti a melegeket. Sőt, a párt arra szólított fel, hogy feltételezett homoszexualitása miatt menesszék Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház igazgatóját.

A levél aláírói megállapították, hogy ilyen álláspontoknak nincs helyük a civilizált közbeszédben, s nem maradhatnak szó nélkül, különösen az amerikai külügyminisztérium és a Rágalmazásellenes Liga azon jelentéseinek fényében, amelyek szerint erősödik az antiszemita közbeszéd Magyarországon. “Úgy tudjuk, megegyezés született egy parlamenti etikai bizottság létrehozásáról, amely magában a törvényhozásban előforduló gyűlöletbeszéddel foglalkozik majd” – olvasható a levélben. “Létfontosságú, hogy Magyarország vezetői tekintélyüket latba vetve szót emeljenek az antiszemitizmussal és a fanatizmus minden formájával szemben, világosan kinyilvánítva, hogy az intolerancia sérti Magyarország népének méltóságát” – írták. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt közölte, hogy Orbán hivatalába megérkezett a levél. Hozzátette: “A miniszterelnök ma Prágában tartózkodik a visegrádi országok kormányfőinek találkozóján. A levelet hétfőn természetesen kézhez veszi és érdemben tanulmányozni fogja”.

A világ nem vak és nem süket – ezt már Elie Wiesel mondta a kanadai közszolgálati rádiónak (CBC). A magyar származású Nobel-békedíjas író a Nyirő-botrány és az erősödő Horthy-reneszánsz miatt visszaadta a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét. Mindezt egy Kövér Lászlónak írott levélben jelentette be, az Országgyűlés elnöke ugyanis tevékeny részt vállalt Nyirő József hamvainak romániai temetési kisérletében. Kövér csütörtökön válaszolt Wieselnek, ám levelét ígérete ellenére nem hozta nyilvánosságra.

Ehelyett az Országgyűlés Hivatala adott ki közleményt, mely szerint a házelnök ezt a címzett belátására kívánja bízni. Wiesel tegnap a 168 Órának kijelentette, hétfőn nyilvánosságra hozza a levelet, mert az illem úgy kívánja, hogy erről előbb egyeztessen Kövér László irodájával. Annyit elmondott, hogy a házelnök hosszú és szívélyes hangú levelének lényegi részében azt kívánta bizonyítani: Nyírő József sem fasiszta, sem antiszemita nem volt. Hozzátette: ezt nem tartja teljesen kielégítőnek, különösen az erősödő Horthy kultusszal kapcsolatos határozott állásfoglalást hiányolja.

A GBG-nek Wiesel azt mondta: “Úgy kellett tiltakoznom, hogy annak jelzésértéke legyen, mert a szó már nem elég”. Jelezte, azzal, hogy visszaadta kitüntetését, nem a magyar népet akarta büntetni. “Nem hiszek a kollektív bűnösségben. Csak a bűn elkövetői a bűnösek. Ebben az esetben pedig csak azok, akik úgy döntöttek, hogy el kell felejteni a múltat, olyanok előtt tisztelegve, akik szégyent hoztak a múltra”. Nyirővel kapcsolatban feltette a kérdést: “Mit lehet egy olyan embertől tanulni, aki a antiszemita volt?”

Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese szerint már az is sokat elmond a Fidesz választmányi elnökének egyenességéről, hogy milyen szánalmas mellébeszélésekkel igyekezett tompítani a nyilvánvaló nyilas érzelmeit felvállaló Nyirőhöz fűződő viszonyát. “Először relativizálni akarta Nyirő politikai szerepét, majd irodalmi szerepét akarta különválasztani politikai szerepvállalásától, végül példaként állította a nyilas politikust a haza számára, mondván győzelemre ítélt az a nemzet, amelynek olyan fiai vannak, akiktől még haló poraikban is félnek”. Simon azt követelte, hozza nyilvánosságra Wieselnek írt válaszát.

Mesterházy: intő jelek

Mesterházy Attila felszólította Orbán Viktort: állítsa meg a gyűlölködő nézetek felerősítését és az antiszemita kultusz újraélesztését. Az MSZP elnöke nyílt levelében úgy vélte, az ország mára súlyos morális válságba jutott, amit a kormányoldal idézett elő “a Horthy-korszak történelmi bűneinek relativizálására” irányuló törekvéseivel. Felidézte Kövér László “buzgó igyekezetét” Nyirő József újratemetése érdekében. Mesterházy szerint “ennek a kegyeleti aktusnak az átpolitizálásával ugyanis nem csak egy, az antiszemita és fasiszta gondolatokat nyíltan hirdető és vállaló író emlékét idézik meg, de felélesztik a náci Németországot, a Szálasi-rendszert lelkesen, hűen, és a végsőkig aktívan kiszolgáló politikus eszméit is”.

Gyalázatosnak nevezte, hogy a kormányzó pártok a Horthy-korszak újabb antiszemita személyiségének, Prohászka Ottokár püspöknek akarnak köztéri szobrot állítani és felszólította a miniszterelnököt, hogy ezt akadályozza meg. A pártelnök felidézte, hogy a szocialisták korábban javaslatot nyújtottak be egy olyan parlamenti etikai bizottság létrehozására, amely a szélsőségesség, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni fellépést tette volna lehetővé, ám ezt a Fidesz ellehetetlenítette. (Erre utaltak az amerikai képviselők is – a szerk.) Mesterházy intő jelnek nevezte Wiesel levelét, illetve súlyos figyelmeztetésnek az ötven amerikai kongresszusi képviselő által aláírt tiltakozást.

Fazekas Ágnes /

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 254 megnézve, 1 alkalommal mai nap |