< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Tizenkét éves gyermekek a börtönben? Semmi sem indokolja

| Mobile | RSS

Tizenkét éves gyermekek a börtönben? Semmi sem indokolja

Nemzetközi ajánlásokba ütközik az új Btk. azon passzusa, amely egyes bűncselekményeknél 12 évre szállítja le a büntethetőségi korhatárt, és bevezeti az elzárást mint büntetést – állítják civil szervezetek. A parlament hétfőn fogadta el az új kódexet, amely több ponton jóval szigorúbb a jelenleginél.

Hétfőn döntöttek kormánypárti honatyáink: a jelenleginél jóval szigorúbb Büntető törvénykönyve (Btk.) lesz hazánknak. Az előterjesztésre az MSZP és az LMP is nemmel szavazott, a jobbikosok tartózkodtak. A kódex egyebek közt szélesíti a jogos védelem lehetőségét, egyes bűncselekményeknél 12 évre szállítja le a büntethetőségi korhatárt, és bevezeti az elzárást mint büntetést.
A STOPhoz eljuttatott állásfoglalásban számos szervezet tiltakozik a büntethetőség korhatárának leszállítása ellen. A civilek szerint súlyosan gyerekellenes és nemzetközi ajánlásokba ütközik a Btk. új passzusa. Az érintett szakmák képviselői a szabályozás visszavonására szólítják fel a kormányt.

A még hatályos rendelkezés szerint 14 éves kortól lehet gyerekeket büntetni, hétfőn a kormány 12 évre csökkentette a büntethetőségi korhatárt emberölés, testi sértés, rablás és kifosztás esetén. Az általános ombudsman korábbi nyilatkozata szerint ezt sem a gyerekek által elkövetett bűncselekmények száma, sem azok jellege nem indokolja. Gyermekvédelmi és igazságügyi szakemberek úgy vélik: a gyerekek büntetőjogi eszközökkel történő felelősségre vonása segítésük és a rehabilitáció lehetősége nélkül cinikus, káros és súlyosan veszélyezteti jövőjüket.

A gyerekkori bűnelkövetés mindig azt jelzi, hogy az adott családban nincs minden rendben, az elkövető kiskorúak, fiatalkorúak döntő többsége maga is áldozat. Éppen ezért nem büntetni kell őket, hanem segíteni – áll a többek között a Hálózat a Tanszabadságért, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány, a Magyar Szegénységellenes Hálózat, a Gyerekesély Közhasznú Egyesület, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Szülői Hálózat képviselői által jegyzett állásfoglalásban. Azt is leszögezik, hogy szerintük az igazságszolgáltatási rendszer jelenleg nem alkalmas a gyerekek fogadására: a gyerekek által elkövetett bűncselekmények kivizsgálására, tárgyalására speciálisan felkészített rendőrökre, bírókra és ügyészekre, fiatalkorúak bíróságára van szükség.

A gyermekek jogairól szóló 1989. évi ENSZ egyezmény a gyerekeket érintő bárminemű letartóztatás, őrizetben tartás vagy szabadságvesztés büntetés feltételeiről úgy rendelkezik, hogy azok csak végső eszközként alkalmazhatók és a lehető legrövidebb időtartamra vonatkozhatnak. Számos nemzetközi szervezet álláspontja, hogy a fiatalkorúakra vonatkozó szabályok alapelve nem a megtorlás vagy az elrettentés, hanem rehabilitációjuk, társadalmi integrálásuk kellene, hogy legyen.

“A megoldás nem a büntetés, nem a tárgyalótermek és rendőri kezek, hanem a gyermekek nyelvén értő szakemberek, pártfogók, pszichológusok, szociális munkások és a szülők közös munkája” – hangsúlyozzák a szakmai szervezetek képviselői.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 301 megnézve, 1 alkalommal mai nap |