< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: 101 betétes pénze veszett el bedőlt takarék miatt

| Mobile | RSS

101 betétes pénze veszett el bedőlt takarék miatt

2012. június 27. | hozzászólás | Közélet

Összesen 33,2 milliárd forint kártalanítást fizetnek ki a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek. Betétjeiket az Országos Betétbiztosítási Alap rendezi. 15 332 ember juthat a pénzéhez szerdától, de 101-en még így is 3,7 milliárdot buktak.

33,2 milliárd forint kártalanítást fizetnek a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet 15 332 betétesének – jelentette be kedden az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). A betétesek 90 százaléka magánszemély, a takarékszövetkezetben tartott betétek átlagos nagysága 2,4 millió forint, amely meghaladja az országos átlagot. A kártalanítás hét ország állampolgárait érinti.

Az OBA szerint szerdán kezdik a kártalanítások kifizetését, és péntekig valamennyi, egyértelmű jogosultsággal rendelkező betétes megkapja a kifizetési elszámolást. Az érintettek százezer forintig a postai kézbesítőtől kapják meg a kártalanítást, százezer és egymillió forint közötti összeg esetében a postai felvételhez szükséges értesítőt. A 6958 legkisebb betétes már szerdán megkapja összesen 1,8 milliárd forintját.

Az egy- és ötmillió forint közötti kártalanítási összegre jogosultak az OBA Betétbiztosítási Kártya használatához szükséges titkos PIN kódot kapják kézhez szerdán. Magát a kártyát, valamint a pénzügyi kifizetési elszámolást pedig péntektől kézbesítik számukra. A kártyával az OTP Bank ATM-jeiből, az OTP Bank fiókjaiban, illetve a postán tudnak pénzt felvenni. Kártyát összesen 3939 betétes kap, nekik összesen 8,9 milliárd forintot juttatnak.

Az ötmillió forintot meghaladó összegű kártalanításban részesülő 3125 betétes 19,4 milliárd forintjáról szerdától kap kifizetési elszámolást, amellyel csütörtöktől juthatnak hozzá a pénzhez az OTP Bank fiókjaiban. Az OTP Bank az OBA kifizető pénzintézeteként felkészült a nagyobb ügyfélforgalomra – közölte szintén kedden a hitelintézet.

A takarékszövetkezet teljes biztosított betétállománya (kamat + tőke) 37,7 milliárd forint, ebből az alap kártalanítási kötelezettsége a 100 ezer eurónak (28 962 000 forint) megfelelő összegig (a zárolt betétekkel, vizsgálandó tételekkel együtt) 33,2 milliárd forint. A biztosított és kártalanításra jogosult betétesek száma 15 332, közülük 13 724 magánszemély, 1376 betétes vállalkozás, társadalmi szervezet, 232 pedig tulajdonközösség. A legidősebb, OBA által kártalanítandó betétes 1911-ben született, a legfiatalabb 5 hónapos. A legrégebben elhelyezett betét 1982-es.

Az átlagos betétnagyság a magánszemélyek esetében 2,4 millió, a jogi személyek esetében: 2,1 millió forint. Ötszáz forint alatti, a törvény által ki nem fizetendő betétből 540 darab van, 119 ezer forint összegben.

A takarékszövetkezetnek külföldi betétesei is vannak, az OBA kártalanítása hat különböző ország (Ausztria, Németország, Románia, Nagy-Britannia, Svájc, Svédország) állampolgárait érinti. A külföldi betétek közül a legmagasabb összeg 17 millió forint.

Az OBA felhívta a figyelmet, hogy a magánszemélyeknek járó kamat után – a hatályos törvényi előírások szerint – levonja a kamatjövedelem-adót, és befizeti az adóhivatalnak, ez összesen 66,4 millió forint.

Összesen 101 olyan ügyfél is van, akinek a betétje meghaladja az OBA kártalanítási értékhatárát, azaz a 28,962 millió forintot. E betétek összege 3,7 milliárd forint, az átlagos OBA kártalanítási értékhatárt meghaladó betétnagyság pedig 36,6 millió forint. A legnagyobb, OBA kártalanítási összeghatár feletti egyéni betétösszeg a magánszemélyek körében 149 millió forint, a vállalkozások körében pedig 870 millió forint.

Az OBA által nem biztosított betéte kilenc önkormányzatnak (270 millió forint), két hitelintézetnek (42 millió forint) és tizenhat, a hitelintézeti törvény által a betétbiztosítás alól ugyancsak kizárt személynek (tulajdonos, vezető állású alkalmazott, velük egy háztartásban élő) van, összegük 328 millió forint.

A nem OBA által biztosított, 1993. július 1. (az OBA biztosítás hatályba lépése) előtt elhelyezett betétekből, amelyekre továbbra is az 1993 előtti állami garancia vonatkozik, 276 darab van, összesen 15,8 millió forint összegben.

A felügyelet június 1-jén vonta vissza a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét, és rendelte el a végelszámolását. A PSZÁF az intézkedést azzal indokolta, hogy a cég elveszítette a tőkéjét, illetve szavatoló tőkéje negatívvá vált. Ez súlyosan sérti a hitelintézeti törvény előírásait, és nem teszi lehetővé a biztonságos működést.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 305 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: