< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Termékbemutatóval, kóstolóval egybekötött fórumot rendeztek a Megyeházán, a tanyasi termékek piacra jutásáért..

| Mobile | RSS

Termékbemutatóval, kóstolóval egybekötött fórumot rendeztek a Megyeházán, a tanyasi termékek piacra jutásáért..

2012. június 27. | hozzászólás | Közélet

Termékbemutatóval, kóstolóval egybekötött fórumot rendeztek a Megyeházán, a tanyasi termékek piacra jutásáért..

„Többek között frissen vágott marha húsát, bio-bort, szárított bivalycombot, kecskesajtot és fűszerpaprikát is lehetett vásárolni a bemutatóval és kóstolóval egybekötött szakmai fórumon. A cél, hogy felhívja a figyelmet a megyében készített kiváló minőségű termékekre, melyek alkalmasak lehetnek a vendéglátásba közétkeztetésben történő felhasználásra is”.

A rendezvény fővédnöke: B Nagy László kormánymegbízott volt!

„Az esemény maga pedig egy, a tanyaprogram megvalósult felmérés tapasztalatainak értékelésére összehívott, kiállítással egybekötött konferencia”

Az előadást megtisztelte Balogh József országgyűlési képviselő, valamint Kis Zoltán a VM Vidékfejlesztési Főosztály Térségi Programok Osztálya osztályvezetője, valamint Futó Tamás CSMKH földügyi felügyelőség igazgatója. A padsorokban látható volt Orsolyák Zoltán a Gasztro Térkép Klaszter vezetője is.

B. Nagy László a megnyitójában kiemelte Támogatjuk a tanyaprogramot! A friss élelmiszerek, a belső tartalom megmutatta számunkra, hogy nincs jobb a magyar terméknél! Ezért, a gazdaság fellendítése a kormány zászlóshajója! Az összefogás a megyében példaértékűvé vált! Az ötszáz tanyát a Csongrád Megyei Agrár Nonprofit Közhasznú Kft munkatársai körbejárták, s felmérést készítettek a tanyasi életmódról. – majd így folytatta, 40-50 olyan gazdát találtak, ahol kiváló minőségű élelmiszert, terméket állítottak elő.

Orsolyák Zoltán kidomborította – a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával éppen azzal a céllal hozták létre az idén, a szervezetet, – áprilisban – hogy segítség a magyar árukat, termékeket a piacra.

Kiss Zoltán a pályázatokról s az abban rejlő lehetőségeket deklarálta. A pillanatnyi pályázati pénz meghaladja a 2,5 milliárd forintot. 400 millió forint jut a tanyafejlesztésekre. A pályázatok 30 % önrészt igényelnek, a tanyák becsületét vissza kell állítani! Figyelemmel kell kísérni az életvitelszerűséget. A fejlesztést építési munkákra is fel lehet használni.

Balogh József büszke arra, hogy tanyasi ember! Talán ezért fokozottabban belelát a parasztok életébe, s nemcsak képviselőként, hanem polgármesterként is. A miniszterelnök úr segítségét kérte ebben a projektbe, aki meg ígérte a támogatást.

Futó Tamás összehasonlította a 100 évvel ezelőtti tanyásokat, a mostani tanyán élőkkel. Az aktuális formációban élőknek át kellett élniük a technikai-tudományos forradalmat,(!) ami előre vitte a termelést a fejlődést s az eszközök korszerűsítését. Nagyon fontos, a 60-s évek vége, s a 70-s évek eleje, változást hoztak a parasztok életében, mivel ezekben az év tizedekben kezdett tért hódítani a fóliás termelés. E váltás hatalmas haszonnal s gigantikus munkával is járt.

Az előadások a termékek bemutatásával s kóstolásával ért véget.

2012.június 27 -oil-

Leave a Reply 809 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: