< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Perdöntő dokumentum: Ezen bukik meg Biszku Béla Újabb biszkus dokumentum – Mansfeld Péter öccse kikérte az iratokat

| Mobile | RSS

Perdöntő dokumentum: Ezen bukik meg Biszku Béla Újabb biszkus dokumentum – Mansfeld Péter öccse kikérte az iratokat

1956 legfiatalabb mártírjának öccse csak most fordult az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához, hogy kikérje a rá és testvérére vonatkozó iratokat. Az átvételnél a Magyar Televízió és a Heti Válasz volt jelen. Érdekes dokumentum került elő Biszku Béla nevével.

Mansfeld László ma is fodrászként dolgozik Budán, június 20-án a Magyar Televízió Az Este című műsorának stábja és a Heti Válasz fodrászüzletében, munka közben kereste fel, hogy megtudakoljuk, miért csak most kérte ki a rá és bátyjára, Mansfeld Péterre vonatkozó iratokat a levéltárból.

„A rendszerváltás pillanataiban nem tudtam ilyesmivel foglalkozni: akkor halt meg édesanyám, anyagi gondjaim is voltak, azokat kellett megoldanom” – mesélte Mansfeld László. Az Antall-kormány alatt nem volt lehetőség az iratok megismerésére, Hornékban egyáltalán nem bízott, ahogy az első Orbán-kormány elkötelezettségével kapcsolatban is voltak kételyei, az újabb szocialista nyolc évről nem is beszélve. Mostanra viszont többen – köztük Schrötter Tibor, a Rabparlament elnöke és az egyébként Mansfeldnél fodrászoltató Wittner Mária – is rábeszélték: kérje ki a rá és testvérére vonatkozó anyagot, lesz még azokban újdonság.

A felelősökről László már többször beszélt, szerepelt például Skrabski Fruzsina és Novák Tamás Biszku Bélát lépre csaló Bűn és büntetlenség című filmjében.

„Amikor Fruzsináék megkérdezték, mit szól Mansfeld Péter ügyéhez, visszakérdezett, hogy ki volt az a Mansfeld Péter és mit csinált? Biszku még a kérdéseivel is hazudik. Tudnia kellett. Már akkor, ’59-ben is, de az elmúlt húsz évben azért elég szó esett a bátyámról. Ezek az emberek sosem fognak börtönbe kerülni, élik a világukat és ugyanazt vallják, amit 1956-ban” – így László.

Másnap, június 21-én a levéltárba is elkísértük Mansfeld Lászlót, s az átvett hatszáz oldalas dokumentumkötegben érdekes papírra leltünk.

Mansfeld Péter letartóztatási jegyzőkönyvének bal alsó sarkában korabeli kézírással található négy név, akiknek meg kell küldeni a dokumentumot. Rögtön az első: „Biszku elvtárs”.

„Ugye megmondtam tegnap, hogy Biszku hazudik, amikor úgy tesz, mintha nem tudná, ki volt Péter!” – fakadt ki László.

Ebből az iratból és az itt tárolt anyagokból persze nem fog kiderülni, vajon Biszku Bélának volt-e ráhatása az elsőfokú, életfogytiglani büntetésre vagy arra, hogy 1959. március 19-én másodfokon halálra ítélték Mansfeld Pétert, s két nappal később tizenhárom perces, hosszú haláltusa után a kötélen kellett kiszenvednie alig tizennyolc évesen, mielőtt moslékos kocsin a 301-es parcella jeltelen sírjába dobták. Az a korabeli dokumentum azonban már régóta ismert, amelyben Biszku a „fizikai megsemmisítések számát” kevesli a politikai bűncselekményekkel kapcsolatban.

A Magyar Televízió Az Este című műsora ma este foglalkozik a témával, a teljes történetet pedig elolvashatják a Heti Válasz június 28-án megjelenő számában vagy aznaptól a Digitalstandon keresztül megvásárolva is.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 345 megnézve, 1 alkalommal mai nap |