< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: ET-romák A romák csoportos kitoloncolása ellen emelt szót az Európa Tanács

| Mobile | RSS

ET-romák A romák csoportos kitoloncolása ellen emelt szót az Európa Tanács

2012. június 29. | hozzászólás | Közélet

Brüsszel, 2012. június 29., péntek (MTI) – A roma migránsok kritikus európai helyzetére hívta fel a figyelmet, és a csoportos kitoloncolás ellen emelt szót az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése, amely pénteken fejezte be ötnapos strasbourgi nyári ülésszakát.

Az elfogadott határozatban felszólították az ET miniszteri bizottságát, hogy az szorgalmazza a tagállamoknál a hontalan romák sterilizálása elleni fellépést, a kollektív kitoloncolás beszüntetését, és konkrétan annak a gyakorlatnak a felülvizsgálatát, hogy kényszerítő eszközök alkalmazásával küldik vissza a romákat Koszovóba.
A parlamenti közgyűlés arra is felszólította az ET illetékes testületeit, hogy vegyék fontolóra, mit tehetnek a romákkal szembeni negatív előítéletek, a romák megbélyegzése ellen a médiában és a politikai közbeszédben.
Az Annette Groth német baloldali parlamenti képviselő előterjesztése alapján elfogadott állásfoglalás kitért arra, hogy a romáknak az oktatás, az egészségügyi ellátás, a foglalkoztatás és a lakhatás területén egyaránt diszkriminációval kell szembenézniük.
A határozattervezetet előzetesen véleményezte a parlamenti közgyűlés egyenlőségi és diszkriminációellenes bizottsága. E véleménynek az előterjesztője Kalmár Ferenc András KDNP-s országgyűlési képviselő volt. A magyar képviselő az általa előkészített dokumentumban megállapította: a történelem arra tanít, hogy a nyomor és a társadalmi csoportok közötti mély szakadék súlyos fenyegetést jelent a társadalmi, politikai rendszer stabilitására.
Kalmár Ferenc András értékelése szerint a romák helyzete gazdasági, társadalmi és politikai kockázatot jelent Európában. Kiemelte egyebek közt azt, hogy a roma nők és lányok különösen súlyos helyzetben vannak, hiszen mind saját közösségükön belül, mind azon kívül nemi alapon történő diszkriminációnak, az erőszak különböző formáinak is ki vannak téve.

MTI

Leave a Reply 299 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: