< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Háromszázmilliárdos tehercsökkentés

| Mobile | RSS

Háromszázmilliárdos tehercsökkentés

A huszonöt év alattiak, az ötvenöt év felettiek és a képzettséget nem igénylő fizikai munkát ellátók bérköltségeit enyhítik
A tranzakciós illeték kiterjesztéséből és a költségvetési tartalék egy részének felhasználásából állna össze jövőre az a háromszázmilliárd forint, amely fedezetéül szolgálna a kormány új munkahelyteremtő csomagjának.

Háromszázmilliárd forintos munkahely-teremtési csomagról állapodott meg Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormánypártok frakcióvezetőivel tegnap. A program három évre szól, első körben a munkanélkülieket támogatják, majd a kisgyerekes anyák munkába állását segítik. Rogán Antal, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője jelezte, a csomag a munkáltatók közterheinek csökkentését szolgálja. Ennek részeként a 25 év alattiak, az 55 év felettiek és a képzettséget nem igénylő fizikai munkát ellátók bérköltségein enyhítenek. A legnagyobb kedvezményt az alacsony bérűek kapják majd. Harrach Péter KDNP-frakcióvezető kiemelte, a kereszténydemokraták kérése alapján a tartósan munkanélkülieknek és a kisgyermekes édesanyáknak is adócsökkentést javasoltak. Rogán Antal közölte, hogy a kisadózókra – ide tartoznak például a cipészek, a fodrászok és az újságírók – tételes adót vezetnek be. Az adóegyszerűsítés hasonlít majd az egyszerűsített vállalkozói adóra (eva), de annál szerinte lényegesen jobb lesz. Az viszont később dől el, hogy megszűnik-e az eva és az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho). Csökkentik a kisvállalkozások (huszonöt fő vagy az alatti cégek) elvonásait is egy kisebb terhet jelentő kisvállalati adó bevezetésével. Esetükben a társasági adónál, a szakképzési hozzájárulásnál, az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulásnál és a szociális hozzájárulási adónál egyszerűsítést vezetnek be. A pontos mértékeket hétfőn ismertetik, miután a gazdasági minisztérium elvégzi a részletes számításokat. A kormánypártok fontosnak tartják, hogy megmaradjon a költségvetési egyensúly, így új forrásokat kell biztosítani a csomaghoz. Matolcsy György jelezte, legalább százmilliárdot várnak a pénzügyi tranzakciós illeték kiterjesztésétől, amely érinteni fogja az MNB pénzügyi műveleteit is. Szintén ennyi pénz folyhat be abból, hogy a sárgacsekk-adó sújtani fogja az államkincstárnál zajló pénzügyi folyamatokat is. A harmadik százmilliárdot a 320 milliárdos költségvetési tartalékból biztosítják, ám a pénzt később visszapótolják. A kormány ugyanis arra számít, hogy jövőre 150 milliárddal kevesebb kamatkiadása lesz az államnak.

A tranzakciós illeték kapcsán a Fidesz–KDNP azt javasolta, hogy a nyugdíjak és a családtámogatások, a családi pótlék, a gyes és a gyed folyósítását ne sújtsa az elvonás. Rogán Antal ehhez hozzátette, egyetértenek azzal, hogy a jelentős exporttevékenységet végző cégek esetében a vállalatközi pénzforgalmat nem érdemes a tranzakciós illeték hatálya alá vonni. Matolcsy György közölte, hogy a bankokat terhelő tranzakciós illetékből már csak 140 milliárdos bevétellel számolnak, miután bevezetik a hatezer forintos plafont. Ez a megoldás a bankszövetség és a kormány közötti egyeztetésen született meg, igaz, jövőre megmarad a bankadó fele. A tárcavezető szerint az új csomaggal jövőre elérhető a kétszázalékos növekedés, az eredetileg becsült 1,6 helyett.
Hatezres plafont kaphat a tranzakciós adó

Módosító javaslatot nyújtott be a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvénytervezethez az Országgyűlés költségvetési bizottsága: fizetési műveletenként legfeljebb hatezer forint lenne a teher, ami a pénzügyi stabilitás szempontjából kedvező. Az illeték hatálya kiterjedne a jegybank bizonyos műveleteire is. A Portfolio.hu elemzése hangsúlyozza, a módosító javaslat előremutató eleme, hogy a határ lejjebb van, mint ahogy azt a kormány eredetileg tervezte. A konvergenciaprogramban harmincezer forint lett volna a felső határ, igaz, a törvény már nem tartalmazott korlátot. A változtatás kedvez a hazai bankoknak, de negatív az overnight (adott napról a következő munkanapra történő ügylet) piacnak.
(MH)
Kiss Gergely

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 282 megnézve, 1 alkalommal mai nap |