< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kormány-önkormányzatok Önkormányzati szerződések – Kormányszóvivői iroda: a kormány nem fizet a vizsgálatok lezárultáig

| Mobile | RSS

Kormány-önkormányzatok Önkormányzati szerződések – Kormányszóvivői iroda: a kormány nem fizet a vizsgálatok lezárultáig

Budapest, 2012. június 29., péntek (MTI) – A kormánynak nem áll módjában fizetni a vizsgálatok lezárultáig sem az E-Starnak, sem más cégnek – tudatta a kormányszóvivői iroda pénteken az MTI-vel.

Az E-Star Alternatív Nyrt. egyebek mellett hőszolgáltatásra vagy vagyonkezelésre kötött megállapodásokat több önkormányzattal, és a héten azt közölte: több helyhatósággal is vitája van, mert nem teljesítik a szerződésekben foglaltakat.

A kormányszóvivői iroda közleménye szerint a kormányzat – a közpénzekért vállalt felelőssége teljes tudatában – folyamatosan tekinti át azokat a szerződéseket, amelyeket különböző szolgáltatások megrendelésére és teljesítésére a megyei önkormányzatok kötöttek piaci cégekkel sok száz millió forint értékben.

Ennek az átvilágítási folyamatnak a része a Fejér, valamint a Veszprém megyei önkormányzat és az E-Star Alternatív Nyrt. között egyebek mellett hőszolgáltatásra vagy vagyonkezelésre kötött megállapodások áttekintése – tették hozzá.

Hangsúlyozták, ilyen jellegű és nagyságrendű – százmilliós, összességükben akár milliárdos – összegek esetén természetes, ha az új szerződő fél, azaz az állam érdekeit képviselő kormány először tájékozódik az E-Star-szerződések pontos tartalmáról, a felekre háruló kötelezettségekről, azok szerződés szerinti teljesítésének állásáról.

Emlékeztettek arra, hogy a kormány elkötelezett Magyarország közjogi struktúráinak megújítása, az állam és az önkormányzati alrendszerek működőképessé, hosszú távon finanszírozhatóvá tétele mellett. Ennek érdekében fogadták el az új önkormányzati törvényt, alakították át az állam és az önkormányzatok közötti finanszírozási kereteket és feladatmegosztást.

Ennek a folyamatnak a részeként valósult meg a megyei önkormányzatok konszolidációja, amely során több szerződéses viszonyban január 1-jétől az önkormányzatok helyébe a magyar állam lépett – jegyezték meg.

Az E-Star Alternatív Nyrt. a héten nyilatkozott arról, hogy több önkormányzattal is vitája van, mert nem teljesítik a megállapodásokat, Hódmezővásárhellyel pedig fel is mondta a hőszolgáltatási szerződését. Aros János (Fidesz) sárospataki polgármester pedig kedden közölte az MTI-vel, hogy a zempléni város önkormányzata vitatja a céggel szembeni tartozásának mértékét.

MTI

Leave a Reply 1188 megnézve, 2 alkalommal mai nap |