< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Mesterházy “beelőzött”

| Mobile | RSS

Mesterházy “beelőzött”

2012. június 29. | 1 Hozzászólás | Közélet

Népszerűségben nemcsak beérte Mesterházy Attila a kormányfőt, hanem jelentősen “elhúzott” Orbántól. A Medián júniusi rangsorában az MSZP elnök-frakcióvezetője a legnépszerűbb politikus 34 százalékkal (csak Áder János államfő előzi őt meg), míg Orbán Viktor 2010 ősze óta zuhanó tetszési indexe 25 százalékon áll. Nemcsak Mesterházy, hanem pártja is erősödik: az MSZP egy hónap alatt 2 százalékpontot javított a biztos szavazó pártválasztók között.

Eközben a Fidesz szavazóinak 40 százaléka szerint is “rossz az irány”.

Utcahosszal vezet Mesterházy Attila a népszerűségi listán Orbán Viktor előtt, akinek tetszési indexe másfél éve folyamatosan csökken. Míg Mesterházynál 34, addig Orbánnál csupán 25 százalékot mért a Medián a HVG-ben közzétett, júniusi kutatás adatai szerint. Az MSZP elnök-frakcióvezetőjének előnye egyúttal azt is jelenti, hogy az államfő mögött (38 százalék) ő a legnépszerűbb politikus, akit egy százalékkal lemaradva követ az LMP-s Karácsony Gergely. A miniszterelnök népszerűsége csak az elmúlt egy hónapban 5 százalékkal csökkent, és igen messze került a kormányváltáskor mért 68 százaléktól.

Nő a kormány politikájának elutasítottsága és a borúlátók aránya is. A Medián szerint az Orbán-kabinet tevékenységének megítélése a 100-as skálán 28 ponton áll. A válaszadók 80 százaléka, és még a Fidesz-szavazók mintegy harmada is gyengének minősíti a kormányzati teljesítményt, illetve úgy véli, “rossz irányba mennek a dolgok”. A kormányváltás idején mért 23-ról 51 százalékra nőtt azok aránya, akik állításuk szerint semmiképpen sem szavaznának a Fideszre.

Eközben tíz éve nem látott szintre, 44 százalékra nőtt a pártot választani nem tudók aránya. A jogosultak csupán 40 százaléka tartja biztosnak, hogy részt venne a voksoláson; a pártok közül választani is tudó biztos szavazók aránya csak 30 százalék. E körben a Fidesz-KDNP-re 37 százalék adná a voksát, míg a szocialistákra 27 százalék. A biztos szavazók között 20 százalékkal harmadik a Jobbik, majd az LMP következik 9 százalékkal. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) 4 százalékra számíthatna most egy választáson, amivel nem érné el az 5 százalékos parlamentbe jutási küszöböt. A teljes népességen belül a Fidesz-KDNP-t 21, míg az MSZP-t 15 százalék választaná.

A Tárki szerdán közzétett júniusi kutatása is hasonló adatokat mért a kormánypártok és a szocialisták esetében. Eszerint a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 36, míg az MSZP-é 27 százalékos. A Tárkinál a Jobbik “biztos” szavazói 22, az LMP-é 10 , míg a DK-é 3 százalékot jelentenek. A teljes népesség körében a Tárki a Fidesz-KDNP-nek 18, az MSZP-nek 14 százalékot mért.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 327 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: