< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Pintér Sándor nem akar csendőrséget

| Mobile | RSS

Pintér Sándor nem akar csendőrséget

A belügyminiszter szerint nem ő, hanem a szocialista steiner pál provokál
Provokációnak minősítette Pintér Sándor az MSZP-s Steiner Pál felvetését, amely szerint a csendőrség visszaállítását tervezi a belügyminiszter.
„Nagy csalódást okozott nekem az írásbeli kérdésével (…) Ha provokációról beszélünk, azt ön követte el” – olvasható Pintér Sándor Steiner Pálnak (MSZP) címzett írásbeli válaszában. Hétfőn Steiner provokációnak minősítette, hogy a belügyminiszter egyeztetést hívott össze a csendőrség felállításáról Gaudi-Nagy Tamás bizottsági felvetésére. Azt állította, a tárcavezető személyes megbeszélésre invitálta a témáról a jobbikos képviselőt és őt magát is. Hozzátette, ugyan késve kapott meghívót a tervezett egyeztetésre, de azon egyébként sem vett volna részt. Steiner szerint ugyanis a csendőrség újbóli létrehozásának már az ötlete is sérti a holokauszt áldozatainak emlékét, ráadásul a párizsi békeszerződés tiltja fasiszta szervezetek újraalakítását.

„Ön azt sugallja, a csendőrség újjáalakításáról akartam megbeszélést tartani. Ez hamis, én a csendőrség újraalakításának elutasítója vagyok, mély szakmai meggyőződésem, hogy az a szervezet, a csendőrség, akik az 1848-49-es szabadságharc résztvevőinek felkutatásában és halálában felelősök, akik a holokauszt részesei, katonai szervezetükkel, nevükkel nem lehetnek Magyarországon rendfenntartó erők” – fogalmazott Pintér Sándor, hozzátéve, azért hívta meg a megbeszélésre Steinert, hogy ő is hozzájáruljon elutasító álláspontja erősítéséhez.

A belügyminiszter a szocialista politikus által írásban is feltett kérdéseknek megfelelően pontokba szedve fejtette ki álláspontját. Elsőként leírta, kötetlen beszélgetést folytattak Gaudi-Nagy Tamással, ennek nem volt tárgya a csendőrség újjáalakítása, így nem kellett figyelembe venni a párizsi békeszerződés egy cikkelyét sem. Másrészt Pintér szerint Gaudi-Nagy nem kezdeményezte a csendőrség újjáalakítását. A 3. pont alapján, mivel ő sem kezdeményezett ilyen találkozót, így nem is bátoríthatta a szélsőséges erőket. Az 5. pontban rögzítette: „A nemzetközi közvélemény előtt nyíltan vállalható, hogy a belügyminiszter kötetlen beszélgetést folytat hazája parlamentjének egy megválasztott tagjával.” Ez csak akkor ronthatja hazánk megítélését, ha azt valakik szándékosan félremagyarázzák. A belügyminiszter a 6. pontban leszögezi, minden alapot nélkülöz Steiner Pál értesülése, miszerint 2013. január 1-jétől a csendőrség újraalakítását tervezi. Pintér levele végén rögzítette, a negyedik kérdésre azért nem válaszolt, mert „nem volt”.
Pindroch Tamás

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 298 megnézve, 1 alkalommal mai nap |