< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Új állatfajokat fedeztek fel a világ egyik legmélyebb víz alatti barlangjában

| Mobile | RSS

Új állatfajokat fedeztek fel a világ egyik legmélyebb víz alatti barlangjában

2012. június 29. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Az ausztrál búvárok egy férget, egy csigát és egy színtelen felemáslábú rákot találtak az új-zélandi barlangban.

A felemáslábú rák hat-nyolc milliméter hosszú, és a búvároknak sikerült megfigyelniük, amint sziklákon mászik keresztül. Az állatot a Paraleptamphopus nemzetségbe sorolták be, amelynek képviselői 40 méteres mélységig fordulnak elő. Graham Fenwick, az új-zélandi Nemzeti Víz- és Légkörkutató Intézet kutatója egy évet töltött azzal, hogy a rákocskát összehasonlítsa az ismert fajokkal.

A parányi, másfél milliméter átmérőjű csigát és a nyolcmilliméteres férget 15-34 méter közötti mélységben találták meg.

Az intézet közlése szerint a búvárok egy másfél évvel ezelőtt szervezett expedíción fedezték fel az állatokat a Déli-szigeten fekvő Nelson közelében, de megfigyeléseiket csak most hozták nyilvánosságra. Az Arthur-hegylánc oldalát ott számos barlang tarkítja, egy részük pedig a tengerszint alatt fekszik.

A búvárok a 6,5 fokos vízben 194 méteres mélységig merültek a Pearse Resurgence barlangban. Világszerte mindössze tíz olyan víz alatti barlang létezik, amelyben a búvárok ennél mélyebbre tudtak hatolni.

forrás:hír24.hu

Leave a Reply 238 megnézve, 1 alkalommal mai nap |