< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Egyszerre dolgozik három terület Ha rasszisták vagyunk, az agyunk tehet mindenről

| Mobile | RSS

Egyszerre dolgozik három terület Ha rasszisták vagyunk, az agyunk tehet mindenről

2012. június 30. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Hajlamos az emberi agy a rasszizmusra, mivel az etnikumok felismeréséért felelős területek szorosan kapcsolódnak az érzelmekért felelőkhöz, ezért a félelem gyakran legyőzi a tudatot.

Amerikai kutatók 17 agyi képalkotó vizsgálat után állították össze végkövetkeztetésüket. Az agy rasszokhoz, érzelmekhez és döntéshozatalhoz kapcsolódó áramköreit vették górcső alá. Elizabeth Phelps, a New York Egyetem pszichológusa és neurológusa szerint lehetővé válhat, hogy irányítsuk tudatalatti rasszista viselkedésünket.

“Ha jó emberek, akiket a legjobb szándék vezérel, saját egyenlőségről alkotott normáikkal ellentétesen cselekszenek pusztán a faji csoport miatt amibe “a másik” tartozik, akkor a változtatás kérdése új és sürgető értelmet nyer” – írják a tudósok.

A bizonyítékokat MRI tanulmányokból nyerték, amik megmutatták az agy mely része aktív mikor fekete vagy fehér emberek képeit mutatták, vagy a faji előítéletekkel kapcsolatos intézkedésekről volt szó.

Mint kiderült, az agyban egyszerre volt aktív az amygdala, ami a félelmet és az érzelmeket dolgozza fel; az elülső cinguláris kéreg, ami a szándékos és nem szándékos tendenciák közötti ellentétet kezeli; a dorsolateral prefrontális kéreg, ami az érzelmek irányításában vesz részt; valamint a fuziform arcérzékeny terület, ami megkülönbözteti az ismerős és ismeretlen arcokat.

Anthony Harris pszichiáter és neurológus a Sydney University’s Medical Schooltól úgy véli: a felfedezés kapcsolódik egyes pszicho-biológiai teóriákhoz az emberi viselkedésről, de akkor sem lehet teljesen kizárni a kulturális hatást és a biológiai folyamatokat. Egyetért viszont abban, hogy a következő lépés olyan technológiák kifejlesztése kell, hogy legyen, amivel a jelenséget csökkenteni lehet vagy teljesen mértékben megszüntetni.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 531 megnézve, 1 alkalommal mai nap |