< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kína-földrengés Erős földrengés rázta meg Nyugat-Kínát

| Mobile | RSS

Kína-földrengés Erős földrengés rázta meg Nyugat-Kínát

Peking, 2012. június 30., szombat (MTI) – Legkevesebb 35 sérültje van annak a Richter-skála szerint 6,6-es erejű földrengésnek, amely szombaton hajnalban rázta meg Kína nyugati részét, a Kazahsztánnal határos térséget – közölte a kínai földrengés-hálózati központ.

A leginkább érintett térségben, Hocsing (Hejing) és Hszinjüan (Xinyuan) megyékben több mint 64 ezer embert ért kár, épületek százai dőltek romba, 30 ezernél több ház megrongálódott; helyenként megszűnt az áramszolgáltatás.

A rengés földcsuszamlásokat idézett elő, több helyen beszakadt az autópályák burkolata, ami miatt fennakadások keletkeztek a közlekedésben. Hodályok, istállók, állattartó épületek omlottak össze, állatok ezreinek életét kioltva.

A földmozgás epicentruma a Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm területen fekvő Sihocö (Shihezi) várostól 150 kilométerre délnyugatra, az autonóm terület székhelyétől, Urumcsitól (Urumqi) 300 kilométerre nyugatra volt, fészke pedig mindössze 9,8 kilométerrel a föld felszíne alatt. Szakértők szerint egy ilyen földmozgás súlyos károkat tud okozni.

A kazah autonóm prefektúra területén több 3-as, 4-es erősségű utórezgést regisztráltak. A földrengés által leginkább sújtott térséget hegyek borítják, ritkán lakott. A Hszinhua hírügynökség értesülése szerint a sérültek között turisták is vannak.

A hatóságok mentőalakulatokat küldtek a távoli területekre, hogy kutassanak az esetleges további áldozatok után, valamint sátrak, meleg takarók ezreit juttatták a helyszínre. Több tucat teher-, illetve személyvonat közlekedését felfüggesztették.

A szakértők szerint a 3500 méterrel a tengerszint felett található, földrengés sújtotta terület “geológiailag aktív”. 1900 óta két, a Richter-skála szerinti 7-es erősségűnél súlyosabb földmozgás rázta meg a térséget.

MTI

Leave a Reply 814 megnézve, 1 alkalommal mai nap |