< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Ópusztaszer, akkor nyílzápor…

| Mobile | RSS

Ópusztaszer, akkor nyílzápor…

2012. június 30. | hozzászólás | Kultúra

A hőség ellenére telt ház fogadott bennünket – újságírókat- Ópusztaszeren!
Az emberek rövidnadrágban, pólókban, sortokban, kalapban járkáltak s nézelődtek a kiállító soron. A számtalan kütyu, bőráru, a X. századi divat kultúra vált tapinthatóvá a polgárok szeme előtt. Az „ősmagyarjainkat”, harcosainkat, lovasainkat, nem zavarta a kánikula. A ruha kavalkád, bőrdíszekkel, mellényekkel, kucsmával visszarepített a honfoglaló magyarok táborába. Nem kellett félnünk a besenyők támadásától, illetve a többi szomszédjainktól sem!


Ötven kép –ezer év kiállítást a park igazgatója, Tokovics Tamás úr nyitotta meg. Megköszönte Máday Norbertnek a litográfiai –gyűjteményét, s annak válogatott darabjait. Az igazgató kiemelte az összefogás erejét, s példaként említette a XVIII. sz.-i kultúra lovagjait, a magyarok ünnepét, a magyarságról történő „históriákat” ezekről a rendezvényekről nemcsak lokálisan, hanem globálisan is érdeklődnek! Zárómondata csattanós volt; – Jó magyarnak lenni!

Máday Norbert a kérdéseimre elmondta, hogy a gyűjteményét a pesti Ecseri piacon válogatta össze. Nem bírta elnézni, hogy a külhoni „kereskedők” széthordják az országunk kulturális vagyonát. – majd így folytatta, 12-15 kiállításra adta át a felbecsülhetetlen festményeket, a Kecskeméten élő műgyűjtő.

Magyar Anna a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke, országgyűlési képviselő asszonyt vettem észre a hullámzó sokadalomban. Megszólítottam, s kérdeztem az ünnepséggel kapcsolatban.
– Ez az ünnep erősíti a gyökereinket, az összetartozást, a magyarságot. A médiának a szerepe gigantikus lehet a kultúránk felemelkedésében, illetve megismerésében. A hagyományokból a magyar ember mindig erőt merített. Nálunk hallatlan erős a közösség építése, valamint az igény, erre a feladatra! A megye jövőképe is válhatóvá, tapinthatóvá válik az erőnkben, kitartásukban…

Hende Csaba Miniszter úr személyesen nem tudott részt venni az ünnepségen, de levelének tartalmát, üzenetét Varga Márta sajtószóvivő olvasta fel.

A Hadtörténeti Múzeumból Veszprémi alezredes úr egy színes, élvezetes előadást tartott a magyarok csatáiról.

Magyar Attila a nyílzápor szervezője ecsetelte a hagyományok ápolását, nyilvánosságát, ami a mi nemzeti kultúránk része.
Zárásként a park igazgatója elismerést adott át Magyar Attilának.

2012.június 30 -oil-

Leave a Reply 3485 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: