< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Rendezvény-gasztronómia Több ezren a Karcagi birkafőző fesztiválon

| Mobile | RSS

Rendezvény-gasztronómia Több ezren a Karcagi birkafőző fesztiválon

2012. június 30. | 1 Hozzászólás | Közélet

Budapest, 2012. június 30., szombat (MTI) – Több ezren voltak a XIV. Karcagi birkafőző fesztiválon, a jellegzetes pásztorétel készítésére csaknem háromszáz csapat és baráti társaság nevezett – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium szombaton az MTI-vel.

A fesztiválon részt vevő Fazekas Sándor vidékfejlesztési elmondta: a kunsági pásztorétel készítésének versenye jó lehetőség a találkozásokra, amelyek az összetartozást erősítik határon belül és kívül a magyarok és a távoli rokonok, a kazahok között.

A miniszter köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyszabású főzőverseny kiemelt gasztronómiai esemény, ám a hagyományok ünnepe is, és nagy közösségformáló erővel bír.

Varga Mihály tárca nélküli miniszter az alföldi tradicionális étel fogyasztására biztatott, mondván, Magyarországon évente átlagosan alig fél kilót eszünk ebből az egészséges húsételből.

Közölték azt is: újból megnyílt Karcagon a polgármesteri hivatalban a szocialista kormány által megszüntetett tiszteletbeli kazah konzulátus. A tiszteletbeli konzul ismét Horváth László lett, aki 1998 és 2006 között betöltötte ezt a tisztet, és személyéhez ragaszkodtak a kazahok.

A birkafőző fesztiválra idén is több ezren érkeztek, a jellegzetes pásztorétek készítésére 275-en neveztek – többnyire csapatok, baráti és civil szervezek, társaságok.

MTI

Leave a Reply 525 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: